Električna energija

EPBiH Planom poslovanja 2020-2022. planira ulaganja od 951 milion evra

EPBiH Planom poslovanja 2020-2022. planira ulaganja od 951 milion evra

Slika: HE Vranduk trebalo bi da bude izgrađena na reci Bosni (EPBiH)

Objavljeno

05.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) planira da do 2022. godine investira 1,86 milijardi konvertibilnih maraka (951 milion evra), navodi se u Planu poslovanja ove kompanije za period 2020-2022. godine.

Plan poslovanja je usvojila Skupština EPBIH.

Investicije su planirane u delatnosti proizvodnje, distribucije snabdevanja, kapitalne projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava, kao i zajedničke projekte, saopštila je EPBiH.

Glavne investicije su TE Tuzla 7, HE Vranduk, VE Podvežje, MHE na Neretvici

Planom je predviđen početak izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla, puštanje u rad i početak proizvodnje u Vetroelektrani (VE) Podveležje i malim hidroelektranama (MHE) na reci Neretvici, nastavak izgradnje Hidroelektrane (HE) Vranduk, te početak izgradnje drugih proizvodnih objekata.

Skupština je razrešila i imenovala nove članove Nadzornog odbora i Odbora za reviziju

Ove investicije bile su deo i Plana poslovanja za period 2019-2021. godina koji je usvojen krajem 2018.

Na predlog Vlade FBiH, Skupština je razrešila i imenovala nove članove Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. Skupština je usvojila i Izveštaj o poslovanju za 2018. godinu.

EPBiH: Ne znamo da je Konjic obustavio gradnju dve MHE na Neretvici

Jedna od investcija iz najnovijeg Plana poslovanja – gradnja MHE na reci Neretvici izaziva veliku pažnju javnosti poslednjih dana. Naime, lokalno stanovništvo sprečilo je početak radova na gradnji dve MHE – Srijanski most i Gorovnik ušće, a nevladine organizacije su pripremile tužbe protiv nadležnih u Federaciji BiH.

Kompanija očekuje od nadležnih organa osiguranje pristupa gradilištu

EPBiH je saopštila da nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje MHE na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu.

Početak izgradnje dve MHE je dugo i pomno pripreman projekat za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica, navela je kompanija.

EPBiH je, kako je istakla, uložila višemilionska sredstava u pripremu dva projekta i pribavila sve potrebne saglasnosti. Izgradnja će zaposliti domeće firme i radnike, a ukupno ulaganje je 18 miliona KM.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

esm belene gasna elektrana alexandroupolis

ESM odustao od nuklearke Belene i okrenuo se gasnoj elektrani u Grčkoj

28 November 2020 - Elektrani na Severna Makedonija smatra da će gasna elektrana u okviru terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj biti pre završena.

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.