Električna energija

Elektroprivreda BiH usvojila Plan poslovanja za period 2019-2021.

Slika: EPBiH

Objavljeno

18.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da u naredne tri godine pusti u rad vetropark Podveležje, male hidroelektrane (MHE) na Neretvici i I fazu hidroelektrane (HE) Vranduk, kao i da započne izgradnju bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla, Hidroelektrane (HE) Janjići, HE Una Kostela-Aneks, MHE Kakanj i vetroparka Vlašić, navodi se u Planu poslovanja za period 2019 – 2021. godine, koji je usvojila Skupština akcionara.

Ukupna ulaganja u naredne tri godine su 1,8 milijardi konvertibilnih maraka, od čega će preko kredita biti obezbeđena 1 milijarda.

“Struktura ulaganja odražava politiku ulaganja i pokazuje investicioni portoflio u kojem su zastupljeni različiti proizvodni kapaciteti, tako da se na termo objekte odnosi 76%, na HE 11% i na MHE i vetroelektrane 13% od ukupnih ulaganja”, navodi se u Planu poslovanja.

Početak proizvodnje u vetroparku Podveležje planiran je od septembra 2019. godine sa godišnjom proizvodnjom od 40 GWh u 2019. i 120 GWh u 2020. i 2021 godini. HE Vranduk se na mreži očekuje septembra 2021. sa ukupnom proizvodnjom u ovoj godini od 24 GWh.

Gradnja TE Tuzla-Blok 7, vetroparka Podveležje i MHE na Neretvici planirana je za 2019, HE Janjići, HE Una Kostela-Aneks do kraja 2020, a MHE Kakanj i vetroparka Vlašić do kraja 2021.

U naredne tri godine EPBiH planira razvoj i drugih projekata, među kojima su elektrane na rekama Neretva, Bosna, Vrbas, Bioštica, Krivaja, Stavnja i Tribija, kao i sprovođenje istraživanja za nove lokacije budućih vetroparkova.

Nove TE neophodne za zamenu starih i opstanak rudnika

Dugoročni strateški i prioritetni cilj EPBiH je izgradnja bloka 7 u TE Tuzli, a nakon toga i bloka 8 u TE Kakanj.

“Reč je o zamenskim projektima za postojeće blokove koji moraju biti zaustavljeni zbog isteka životnog veka i ograničenja koje nameće EU regulativa za rad termoelektrana nakon 2018. godine. Osim toga, bez ovih kapaciteta rudnici bi ostali bez potrebnog plasmana uglja za termoelektrane, čime bi proizvodnja uglja bila smanjena na nivo koji bi onemogućio opstanak određenih rudnika”, ističe se u Planu poslovanja.

Za blokove u TE Tuzli i TE Kaknju završena je investiciona i dokumentacija za zaštitu životne sredine, i dobijene potrebne saglasnosti i dozvole.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. decembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. decembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. decembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. decembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.