OIE

Gradnja HE Vranduk bi uskoro mogla biti nastavljena

Gradnja HE Vranduk bi uskoro mogla biti nastavljena

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Radove na izgradnji hidroelektrane Vranduk, na reci Bosni, nastaviće hrvatska firma Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET) najverovatnije u saradnji sa novim podizvođačem, sarajevskim Euro-Asfaltom. Čeka se dozvola Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kada će biti nastavljeni radovi prekinuti pre više od godinu dana, zavisi od toga da li će i kada  stići dozvola Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Euro-Asfalt bi ušao u ovaj projekat, kako navodi portal Klix.ba, umesto austrijske firme Strabag koja je prvobitno, zajedno sa hrvatskim Končarom, pobedila na međunarodnom tenderu za izgradnju Vranduka.

U januaru 2016. Elektroprivreda BiH potpisala je ugovor o izgradnji HE Vranduk sa ovim konzorcijumom. Vrednost tog ugovora bila je 112,3 miliona KM, odnosno 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Nakon što je Strabag tražio da se poveća ugovorena cena, a taj zahtev nije odobren, austrijska firma je odlučila da se povuče iz projekta izgradnje.

Elektroprivreda BiH i Strabag su raskinuli ugovor, pa su radovi na izgradnji ove protočne hidroelektrane obustavljeni pre više od godinu dana.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U novembru 2016. godine, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije odobrilo je nacrt energetske dozvole Elektroprivredi BiH (EPBiH) za izgradnju Vranduka, instalirane snage 19.63 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 96 GWh.

Radovi na izgradnji ovog postrojenja za proizvodnju zelene energije čija je vrednost 57,4 miliona evra zvanično su počeli u septembru 2016, na području grada Zenice u centralnoj BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

14. februar 2018. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. februar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. februar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe