OIE

Zvanično počela izgradnja hidrocentrale Vranduk 

Slika: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode

Objavljeno

09.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Ceremonija obeležavanja početka izgradnje projekta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora vrednog 57,4 miliona evra održana je juče na teritoriji grada Zenice. Radovi na sistemu planiranog kapaciteta 19,6 megavata pokrenuti su krajem jula.

Hidroelektrana Vranduk, pored srednjovekovnog zamka, biće protočno derivaciono postrojenje s više jedinica koje će funkcionisati kao celina. Godišnja proizvodnja bi trebalo da dostigne 96 gigavat-sati. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ili EPBiH je sa austrijskom kompanijom Štrabag (Strabag AG) i hrvatskim Končar – Inženjeringom za energetiku i transport d.d., (Končar – KET) u januaru potpisala sporazum o projektovanju, zatim izradi, proizvodnji i instalaciji opreme, izgradnji, testiranju i puštanju u rad postrojenja.

Državna energetska kompanija je investitor sa 22 miliona konvertibilnih maraka (11,24 miliona evra) sopstvenih sredstava, dok će ostatak od ukupno 63 miliona evra finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Punjenje jezera se očekuje u maju 2019. godine. Pripremni radovi su počeli u februaru, a projekat bi trebalo da bude završen do 11. novembra 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. septembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. septembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. septembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. septembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.