Električna energija

Pokušaji da se oživi projekat izgradnje HE Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

14.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Kompanije koje su učestvovale u izgradnji hidroelektrane (HE) Vranduk u Bosni i Hercegovini pokušavaju, posle raskida ugovora, da pronađu načine da nastave izgradnju te prve HE na reci Bosni. Austrijski Strabag ispituje mogućnost nagodbe, dok je Elektroprivreda BiH pokrenula razgovore sa drugom kompanijom, javili su mediji u regionu.

Radovi na izgradnji HE Vranduk su obustavljeni pošto je Strabag u julu odlučio da se povuče iz projekta. Ta kompanija je ipak razgovarala sa čelnicima Elektroprivrede BiH (EPBiH) oko mogućnosti da se postigne nagodba, saznaje hrvatski Večernji list, a prenosi portal Energetika.ba.

Razlog za prekid ugovora je stvarna cena radova. Večernji list piše da je Strabag dostavio Elektroprivredi BiH konačnu ponudu koja je drugačija od ponude date na tenderu, i da je zatražio još pet miliona konvertibilnih maraka ili 2,5 miliona evra na ime “dodatnih troškova” u izgradnji.

Elektroprivreda BiH nije pristala na to, Strabag je zaustavio izvođenje radova, a EPBiH je zatim prekinula isplate po ugovoru. Nakon toga je na zahtev te austrijske kompanije prekinut ugovor.

Večernji list piše da je EPBiH, kako bi pokazala Strabagu da ne može da je ucenjuje, pokrenula razgovore s kompanijom Euroasfalt koja bi mogla da preuzme obaveze i nastavi radove.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji čine Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

HE Vranduk je prvi kapitalni proizvodni objekt koji EP BiH gradi posle više godina, odnosno pošto je pre 40 godine izgrađena HE Višegrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. avgust 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. avgust 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. avgust 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. avgust 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji