Električna energija

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijski Strabag odlučio je da se povuče iz projekta izgranje hidroelektrane Vranduk (HE Vranduk) u Bosni i Hercegovini, javili su lokalni i regionalni mediji.

Član konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu za izgradnju HE Vranduk, hrvatski Končar-KET potvrdio je da je Strabag zatražio da se poveća ugovorena cena i da su nakon toga obe strane najavile raskid ugovora, preneo je portal SEEbiz.eu.

U međuvremenu je Strabag poslao zahtev za raskid, a pregovori su još u toku, saopštio je Končar.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međutim, u realizaciji ugovora je od početka bilo problema jer se kasnilo sa dostavljanjem projektne dokumentacija, a troškovi izgradnje su prekoračeni za oko 13 miliona konvertibilnih maraka što je oko 6,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. jul 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. jul 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. jul 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. jul 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji