Električna energija

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijski Strabag odlučio je da se povuče iz projekta izgranje hidroelektrane Vranduk (HE Vranduk) u Bosni i Hercegovini, javili su lokalni i regionalni mediji.

Član konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu za izgradnju HE Vranduk, hrvatski Končar-KET potvrdio je da je Strabag zatražio da se poveća ugovorena cena i da su nakon toga obe strane najavile raskid ugovora, preneo je portal SEEbiz.eu.

U međuvremenu je Strabag poslao zahtev za raskid, a pregovori su još u toku, saopštio je Končar.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međutim, u realizaciji ugovora je od početka bilo problema jer se kasnilo sa dostavljanjem projektne dokumentacija, a troškovi izgradnje su prekoračeni za oko 13 miliona konvertibilnih maraka što je oko 6,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

11. jul 2017. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

11. jul 2017. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

11. jul 2017. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

11. jul 2017. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi