x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

11.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPBiH
Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odlučio je da se povuče iz projekta izgranje hidroelektrane Vranduk (HE Vranduk) u Bosni i Hercegovini, javili su lokalni i regionalni mediji.

Član konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu za izgradnju HE Vranduk, hrvatski Končar-KET potvrdio je da je Strabag zatražio da se poveća ugovorena cena i da su nakon toga obe strane najavile raskid ugovora, preneo je portal SEEbiz.eu.

U međuvremenu je Strabag poslao zahtev za raskid, a pregovori su još u toku, saopštio je Končar.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međutim, u realizaciji ugovora je od početka bilo problema jer se kasnilo sa dostavljanjem projektne dokumentacija, a troškovi izgradnje su prekoračeni za oko 13 miliona konvertibilnih maraka što je oko 6,6 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.