Električna energija

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijski Strabag odlučio je da se povuče iz projekta izgranje hidroelektrane Vranduk (HE Vranduk) u Bosni i Hercegovini, javili su lokalni i regionalni mediji.

Član konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu za izgradnju HE Vranduk, hrvatski Končar-KET potvrdio je da je Strabag zatražio da se poveća ugovorena cena i da su nakon toga obe strane najavile raskid ugovora, preneo je portal SEEbiz.eu.

U međuvremenu je Strabag poslao zahtev za raskid, a pregovori su još u toku, saopštio je Končar.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međutim, u realizaciji ugovora je od početka bilo problema jer se kasnilo sa dostavljanjem projektne dokumentacija, a troškovi izgradnje su prekoračeni za oko 13 miliona konvertibilnih maraka što je oko 6,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

11. jul 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

11. jul 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

11. jul 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

11. jul 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem