Električna energija

Končar preuzima projekat izgradnje hidroelektrane Vranduk

Slika: EPBiH

Objavljeno

19.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Hrvatskoj kompaniji Končar biće poverena izgradnja hidroelektrane (HE) Vranduk posle povlačenja austrijskog Strabaga iz tog projekta, javili su mediji u BiH.

Končar će preuzeti ulogu lidera konzorcijuma za izgradnju te HE na reci Bosni kod Zenice, saznaje dnevnik Dnevni avaz iz izvora bliskih Upravi Elektroprivrede BiH.

Strabag, dosadašnji lider konzorcijuma, odlučio je da se povuče iz projekta, pošto je njegov zahtev za izdvajanje dodantih  sredstava za pokrivanje troškova izgradnje nije prihvatila EPBiH.

Vrednost ovog projekta iznosi 114 miliona konvertibilnih maraka ili 58 miliona evra, a Končar koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uslovima i uklopi u postojeću cenu, piše Dnevni avaz.

Izvor tog lista je rekao da je Nadzorni odbor EPBiH obavešten o Konačarevoj ponudi i da treba da donese konačnu oduku.

EPBiH je pristala na ovaj vid saradnje zato što je dosta povoljniji od raspisivanje novog tendera. Usaglašeno je da Končar kao lider konzorcijuma odabere jednu domaću firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizovana isključivo za isporuku turbina.

U međuvremenu, spor sa Strabagom bi trebalo da bude rešen do 25. septembra, kada će pred sudom u Beču biti razmatrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine. Radovi, međutim, nisu napredovali u većoj meri.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

HE Vranduk je prvi kapitalni proizvodni objekt koji EP BiH gradi posle više godina, odnosno pošto je pre 40 godine izgrađena HE Višegrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. septembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. septembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. septembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije