Električna energija

Končar preuzima projekat izgradnje hidroelektrane Vranduk

Slika: EPBiH

Objavljeno

19.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Hrvatskoj kompaniji Končar biće poverena izgradnja hidroelektrane (HE) Vranduk posle povlačenja austrijskog Strabaga iz tog projekta, javili su mediji u BiH.

Končar će preuzeti ulogu lidera konzorcijuma za izgradnju te HE na reci Bosni kod Zenice, saznaje dnevnik Dnevni avaz iz izvora bliskih Upravi Elektroprivrede BiH.

Strabag, dosadašnji lider konzorcijuma, odlučio je da se povuče iz projekta, pošto je njegov zahtev za izdvajanje dodantih  sredstava za pokrivanje troškova izgradnje nije prihvatila EPBiH.

Vrednost ovog projekta iznosi 114 miliona konvertibilnih maraka ili 58 miliona evra, a Končar koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uslovima i uklopi u postojeću cenu, piše Dnevni avaz.

Izvor tog lista je rekao da je Nadzorni odbor EPBiH obavešten o Konačarevoj ponudi i da treba da donese konačnu oduku.

EPBiH je pristala na ovaj vid saradnje zato što je dosta povoljniji od raspisivanje novog tendera. Usaglašeno je da Končar kao lider konzorcijuma odabere jednu domaću firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizovana isključivo za isporuku turbina.

U međuvremenu, spor sa Strabagom bi trebalo da bude rešen do 25. septembra, kada će pred sudom u Beču biti razmatrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine. Radovi, međutim, nisu napredovali u većoj meri.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

HE Vranduk je prvi kapitalni proizvodni objekt koji EP BiH gradi posle više godina, odnosno pošto je pre 40 godine izgrađena HE Višegrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

19. septembar 2017. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

19. septembar 2017. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

19. septembar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

19. septembar 2017. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović