OIE

Strabag i EPBiH se u arbitraži za hidroelektranu Vranduk bore za odštetu

Strabag EPBiH arbitraza za hidroelektranu Vranduk odsteta

Foto: Dragan Tomić, Pixabay

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Neimenovani insajderi iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine otkrili su da Strabag iz Austrije potražuje 20,5 miliona evra na ime projekta koji se zaustavio 2016, objavio je Dnevni avaz. Novosti o postupku pokrenutom kod Međunarodnog arbitražnog suda u Briselu neko vreme su skrivane. Istovremeno, državno preduzeće sa sedištem u Sarajevu tvrdi da zapravo njemu sledi odšteta, i to još veća, od ranijeg predvodnika konzorcijuma zaduženog za izgradnju hidrocentrale Vranduk.

Prošlo je nekoliko meseci otkad je Strabag AG podneo zahtev da ga obešteti jedan od tri državna proizvođača i distributera struje u Bosni i Hercegovini, po informacijama od ljudi upućenih u spor. Neimenovani izvori iz javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd rekli su Dnevnom avazu da austrijska kompanija traži 40 miliona konvertibilnih maraka ili 21,5 milion evra na ime propalog projekta Vranduk.

U članku piše da se očekivalo da krene postupak u Briselu na Međunarodnom arbitražnom sudu (International Court of Arbitration) u okviru Međunarodne trgovinske komore, ICC, ali da je vest bila zataškana. EPBiH navodno traži 30 miliona evra od ranijeg predvodnika konzorcijuma koji je pre četiri godine odabran za podizanje hidrocentrale.

Radovi su počeli u julu 2016, ali aktivnosti su ubrzo usporile i godinu dana kasnije Strabag se formalno povukao. Poduhvat je procenjen na 114 miliona maraka. Glavni izvođač, koji je za manjinskog partnera uzeo Končar – KET iz Hrvatske, potopio je posao nakon što je EPBiH odbio da doda 20 miliona maraka.

Arbitraža je usledila posle neuspešnih razgovora o poravnanju. U članku se dodaje da su preduzeće iz Sarajeva njegovi advokati iz Austrije savetovali da se ne oglašava o pokretanju postupka.

Pomenuti medij je od anonimnih sagovornika doznao da obe strane trenutno predaju podneske i predlažu kako da se arbitraža nastavi. Glavno ročište će se, izgleda, održati krajem godine.

EPBiH je 2018. pokušao da kod Evropske banke za obnovu i razvoj izdejstvuje da Končar i Euro-asfalt preuzmu ugovor, ali je odbijen. EBRD je odlučio da se lokacija vrati u pređašnje stanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

23. januar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. januar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. januar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. januar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage