OIE

Strabag i EPBiH se u arbitraži za hidroelektranu Vranduk bore za odštetu

Strabag EPBiH arbitraza za hidroelektranu Vranduk odsteta

Foto: Dragan Tomić, Pixabay

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Neimenovani insajderi iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine otkrili su da Strabag iz Austrije potražuje 20,5 miliona evra na ime projekta koji se zaustavio 2016, objavio je Dnevni avaz. Novosti o postupku pokrenutom kod Međunarodnog arbitražnog suda u Briselu neko vreme su skrivane. Istovremeno, državno preduzeće sa sedištem u Sarajevu tvrdi da zapravo njemu sledi odšteta, i to još veća, od ranijeg predvodnika konzorcijuma zaduženog za izgradnju hidrocentrale Vranduk.

Prošlo je nekoliko meseci otkad je Strabag AG podneo zahtev da ga obešteti jedan od tri državna proizvođača i distributera struje u Bosni i Hercegovini, po informacijama od ljudi upućenih u spor. Neimenovani izvori iz javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd rekli su Dnevnom avazu da austrijska kompanija traži 40 miliona konvertibilnih maraka ili 21,5 milion evra na ime propalog projekta Vranduk.

U članku piše da se očekivalo da krene postupak u Briselu na Međunarodnom arbitražnom sudu (International Court of Arbitration) u okviru Međunarodne trgovinske komore, ICC, ali da je vest bila zataškana. EPBiH navodno traži 30 miliona evra od ranijeg predvodnika konzorcijuma koji je pre četiri godine odabran za podizanje hidrocentrale.

Radovi su počeli u julu 2016, ali aktivnosti su ubrzo usporile i godinu dana kasnije Strabag se formalno povukao. Poduhvat je procenjen na 114 miliona maraka. Glavni izvođač, koji je za manjinskog partnera uzeo Končar – KET iz Hrvatske, potopio je posao nakon što je EPBiH odbio da doda 20 miliona maraka.

Arbitraža je usledila posle neuspešnih razgovora o poravnanju. U članku se dodaje da su preduzeće iz Sarajeva njegovi advokati iz Austrije savetovali da se ne oglašava o pokretanju postupka.

Pomenuti medij je od anonimnih sagovornika doznao da obe strane trenutno predaju podneske i predlažu kako da se arbitraža nastavi. Glavno ročište će se, izgleda, održati krajem godine.

EPBiH je 2018. pokušao da kod Evropske banke za obnovu i razvoj izdejstvuje da Končar i Euro-asfalt preuzmu ugovor, ali je odbijen. EBRD je odlučio da se lokacija vrati u pređašnje stanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

23. januar 2020. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

23. januar 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

23. januar 2020. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

23. januar 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost