Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Strabag i EPBiH se u arbitraži za hidroelektranu Vranduk bore za odštetu

Strabag EPBiH arbitraza za hidroelektranu Vranduk odsteta

Foto: Dragan Tomić, Pixabay

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Neimenovani insajderi iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine otkrili su da Strabag iz Austrije potražuje 20,5 miliona evra na ime projekta koji se zaustavio 2016, objavio je Dnevni avaz. Novosti o postupku pokrenutom kod Međunarodnog arbitražnog suda u Briselu neko vreme su skrivane. Istovremeno, državno preduzeće sa sedištem u Sarajevu tvrdi da zapravo njemu sledi odšteta, i to još veća, od ranijeg predvodnika konzorcijuma zaduženog za izgradnju hidrocentrale Vranduk.

Prošlo je nekoliko meseci otkad je Strabag AG podneo zahtev da ga obešteti jedan od tri državna proizvođača i distributera struje u Bosni i Hercegovini, po informacijama od ljudi upućenih u spor. Neimenovani izvori iz javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd rekli su Dnevnom avazu da austrijska kompanija traži 40 miliona konvertibilnih maraka ili 21,5 milion evra na ime propalog projekta Vranduk.

U članku piše da se očekivalo da krene postupak u Briselu na Međunarodnom arbitražnom sudu (International Court of Arbitration) u okviru Međunarodne trgovinske komore, ICC, ali da je vest bila zataškana. EPBiH navodno traži 30 miliona evra od ranijeg predvodnika konzorcijuma koji je pre četiri godine odabran za podizanje hidrocentrale.

Radovi su počeli u julu 2016, ali aktivnosti su ubrzo usporile i godinu dana kasnije Strabag se formalno povukao. Poduhvat je procenjen na 114 miliona maraka. Glavni izvođač, koji je za manjinskog partnera uzeo Končar – KET iz Hrvatske, potopio je posao nakon što je EPBiH odbio da doda 20 miliona maraka.

Arbitraža je usledila posle neuspešnih razgovora o poravnanju. U članku se dodaje da su preduzeće iz Sarajeva njegovi advokati iz Austrije savetovali da se ne oglašava o pokretanju postupka.

Pomenuti medij je od anonimnih sagovornika doznao da obe strane trenutno predaju podneske i predlažu kako da se arbitraža nastavi. Glavno ročište će se, izgleda, održati krajem godine.

EPBiH je 2018. pokušao da kod Evropske banke za obnovu i razvoj izdejstvuje da Končar i Euro-asfalt preuzmu ugovor, ali je odbijen. EBRD je odlučio da se lokacija vrati u pređašnje stanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Ekspanzija zelenog vodonika menja geopolitičke odnose - IRENA

Ekspanzija zelenog vodonika menja geopolitičke odnose – IRENA

17 јануара 2022 - Zeleni vodonik bi 2050. mogao da pokriva do 12 procenata globalne potrošnje energije, navodi se...