Električna energija

Energetske kompanije u Crnoj Gori planiraju ulaganja veća od milijardu evra

crna-gora-korona-paket-mera-energetika

Slika: Predstavljanje trećeg paketa mera (Vlada Crne gore/Flickr)

Objavljeno

27.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetske kompanije u Crnoj Gori planiraju da investiraju više od jedne milijarde evra, od čega u naredne četiri godine 734,6 miliona evra, piše u Trećem paketu socio-ekonomskih mjera, koji je usvojila Vlada Crne Gore radi ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Najveći deo ovih ulaganja odnosi se na državne kompanije Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Međutim, oko 30 miliona evra očekuje se od investicije u postavljanja fotonaponskih panela na krovovima domaćinstva čime bi se omogućilo građanima da postanu prozjumeri odnosno proizvođači energije koju bi sami trošili.

Investicije EPCG odnose se najvećim delom na gradnju novih elektrana, i to vetroparka Gvozd, solarne elektrane Briska Gora i hidroelektrane Komarnica.

CEDIS već sprovodi projekat revitalizacije elektrodistributivne mreže, dok CGES planira investicije u mrežu i Transbalkanski koridor.

Na spisku investicija je i vetroelektrana Brajići, čiji investitor je privatna kompanija wpd, ali i gradnja malih hidroelektrana koja bi trebalo da donese ulaganja veća od 20 miliona evra.

crna-gora-korona-investicije-energetika

Trećem paketu socio-ekonomskih mjera navodi se i da je nedavno uveden program koji omogućava građanima da proizvode energiju za sopstvene potrebe. Država je, naime, obezbedila subvencije za kamatu na kredite koje odobravaju poslovne banke i Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF).

Prosečna investicija po domaćinstvu procenjuje se na tri do četiri hiljade evra, pa bi odluka o postavljanju solarnih panela samo 3% potrošača mogla da obezbedi ulaganja veća od 30 miliona evra.

Domaćim firmama poslovi vredni 350 miliona evra

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da se do 2024. očekuje sprovođenje investicija u energetiku vrednih oko 734 miliona evra.

Od ukupnog iznosa oko 350 miliona evra može biti ugovoreno sa crnogorskim kompanijama, koje bi mogle da budu izvođači, proizvođači i prodavci opreme, rekla je ona, preneli su lokalni mediji.

Predstavljajući nove mere, predsednik crnogorske vlade Duško Marković saopštio je da treći paket mera za podršku građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa vredan 1,22 milijarde evra i odnosi se na period od četiri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. jul 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.