Električna energija

Energetska zajednica ponovo uvodi sankcije BiH od 1. aprila

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

25.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Piše: Zoran Vidić

Energetska zajednica od 1. aprila  ponovo će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini zbog nedovoljnog zalaganja ove zemlje za ispravljanje nepravilnosti u radu i neispunjavanja obaveza predviđenih Sporazumom Energetske zajednice. Ovo je izjavio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, a ponovnim uvođenjem sankcija biće dovedene u pitanje investicije namenjene energetskom sektoru u BiH vredne nekoliko desetina miliona evra.

Sankcije su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sektoru, a sada će ponovo biti uvedene zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

„Veće ministara Energetske zajednice usvojilo je mere protiv BiH 2015. godine i produžilo ih 2016. zbog neusvajanja zakona u gasnom sektoru na državnom nivou. Takve mere, koje su jednake sankcijama, prve su koje je Energetska zajednica uvela jednoj od svojih ugovornih strana“, ističu iz Energetske zajednice.

Najavljene sankcije uključuju suspenziju određenih prava glasa, kao i suspenziju nadoknade putnih troškova bosanskohercegovačkih predstavnika na skupovima Energetsje zajednice. Evropska unija se poziva i na suspenziju finansijske podrške projektima u gasnom sektoru u BiH.

„Nevoljnost BiH da preduzme korake i usvoji državni zakon o gasu je lično razočarenje za mene jer sam proveo nebrojene sate tokom 11 sastanaka sa ministrima Šarovićem, Đokićem i Džindićem prošle godine kako bismo dogovorili detalje nacrta zakona, a da ne spominjem brojne susrete na ekspertskom nivou“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

„Moram da istaknem da zahtev za usklađen zakon o gasu postoji još od 2007. godine. Takav jasan manjak političke volje da se vode postojećim međunarodnim obavezama je definitivno negativan signal i za budućnost BiH u EU-u.“

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.