Električna energija

Energetska zajednica ponovo uvodi sankcije BiH od 1. aprila

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

25.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Piše: Zoran Vidić

Energetska zajednica od 1. aprila  ponovo će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini zbog nedovoljnog zalaganja ove zemlje za ispravljanje nepravilnosti u radu i neispunjavanja obaveza predviđenih Sporazumom Energetske zajednice. Ovo je izjavio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, a ponovnim uvođenjem sankcija biće dovedene u pitanje investicije namenjene energetskom sektoru u BiH vredne nekoliko desetina miliona evra.

Sankcije su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sektoru, a sada će ponovo biti uvedene zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

„Veće ministara Energetske zajednice usvojilo je mere protiv BiH 2015. godine i produžilo ih 2016. zbog neusvajanja zakona u gasnom sektoru na državnom nivou. Takve mere, koje su jednake sankcijama, prve su koje je Energetska zajednica uvela jednoj od svojih ugovornih strana“, ističu iz Energetske zajednice.

Najavljene sankcije uključuju suspenziju određenih prava glasa, kao i suspenziju nadoknade putnih troškova bosanskohercegovačkih predstavnika na skupovima Energetsje zajednice. Evropska unija se poziva i na suspenziju finansijske podrške projektima u gasnom sektoru u BiH.

„Nevoljnost BiH da preduzme korake i usvoji državni zakon o gasu je lično razočarenje za mene jer sam proveo nebrojene sate tokom 11 sastanaka sa ministrima Šarovićem, Đokićem i Džindićem prošle godine kako bismo dogovorili detalje nacrta zakona, a da ne spominjem brojne susrete na ekspertskom nivou“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

„Moram da istaknem da zahtev za usklađen zakon o gasu postoji još od 2007. godine. Takav jasan manjak političke volje da se vode postojećim međunarodnim obavezama je definitivno negativan signal i za budućnost BiH u EU-u.“

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. mart 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. mart 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. mart 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. mart 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.