Električna energija

Energetska zajednica objavila mere podrške kreiranju regionalnog tržišta električne energije

evropska-zajednica-mere-podrske

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je Program rada za pružanje tehničke pomoći za šest zemalja Zapadnog Balkana. Reč je o merama podrške za formiranje regionalnog tržišta električne energije.

Cilj programa je da ukloni postojeće zakonske i regulatorne prepreke i ojača institucionalnu strukturu neophodnu za funkcionisanje tržišta u skladu sa Sporazumom o Energetskoj zajednici. Projekat „Tehnička pomoć povezivanju na Zapadnom Balkanu – Komponenta 2: Regionalno energetsko tržište“ finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

Tehnička pomoć trebalo bi da olakša sprovođenje niza mera na koje su se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Makedonija i Srbija obavezale na Samitu Zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine. Projekat se fokusira na razvoj otvorenog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalnu raspodelu kapaciteta, kao i donošenje zajedničkih mera. Pokrenut u julu 2016, program će trajati dve godine. Program rada obuhvata pregled usluga tehničke pomoći koje će služiti kao podrška pri sprovođenju prioritetnih mera, kako na regionalnom tako i nacionalnom nivou.

Naredni izveštaj Sekretarijata koji će pratiti napredak u stvaranju regionalnog tržišta električne energije u regionu Zapadnog Balkana biće objavljen sredinom decembra.

Kako bi pružio pomoć u sprovođenju aktivnosti projekta, Sekretarijat Energetske zajednice objavio je poziv zainteresovanim stranama da se prijave za listu eksperata koji će biti angažovani po potrebi. Više informacija o spisku stručnjaka i postupku prijave može se naći na sajtu Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

8. decembar 2016. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

8. decembar 2016. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

8. decembar 2016. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

8. decembar 2016. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7