Električna energija

Energetska zajednica objavila mere podrške kreiranju regionalnog tržišta električne energije

evropska-zajednica-mere-podrske

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je Program rada za pružanje tehničke pomoći za šest zemalja Zapadnog Balkana. Reč je o merama podrške za formiranje regionalnog tržišta električne energije.

Cilj programa je da ukloni postojeće zakonske i regulatorne prepreke i ojača institucionalnu strukturu neophodnu za funkcionisanje tržišta u skladu sa Sporazumom o Energetskoj zajednici. Projekat „Tehnička pomoć povezivanju na Zapadnom Balkanu – Komponenta 2: Regionalno energetsko tržište“ finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

Tehnička pomoć trebalo bi da olakša sprovođenje niza mera na koje su se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Makedonija i Srbija obavezale na Samitu Zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine. Projekat se fokusira na razvoj otvorenog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalnu raspodelu kapaciteta, kao i donošenje zajedničkih mera. Pokrenut u julu 2016, program će trajati dve godine. Program rada obuhvata pregled usluga tehničke pomoći koje će služiti kao podrška pri sprovođenju prioritetnih mera, kako na regionalnom tako i nacionalnom nivou.

Naredni izveštaj Sekretarijata koji će pratiti napredak u stvaranju regionalnog tržišta električne energije u regionu Zapadnog Balkana biće objavljen sredinom decembra.

Kako bi pružio pomoć u sprovođenju aktivnosti projekta, Sekretarijat Energetske zajednice objavio je poziv zainteresovanim stranama da se prijave za listu eksperata koji će biti angažovani po potrebi. Više informacija o spisku stručnjaka i postupku prijave može se naći na sajtu Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. decembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. decembar 2016. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. decembar 2016. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. decembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji