Električna energija

Energetska tranzicija u Kanadi – Bivši rudari pomažu kolegama da nađu posao

kanada-energetska-tranzicija-ugalj-edmonton

Slika: Edmonton je administrativni centar provincije Alberta (Pixabay)

Objavljeno

10.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U kanadskim regionima, čija se privreda zasniva na uglju, osnovani su tranzicioni centri kako bi se lokalne zajednice podržale tokom postupnog ukidanja korišćenja ove sirovine. Centri, u kojima su zaposleni bivši rudari, su jedan od rezultata osnivanja „Radne grupe za pravednu tranziciju za kanadske radnike i zajednice povezane sa sektorom uglja i proizvodnje električne energije“, koja je osnovana kako bi se pronašla rešenje za 3.900 radnika direktno zaposlenih u ovim privrednim granama.

Studiju o ovoj Radnoj grupi objavila je Platforma za regione uglja u tranziciji, koja predstavlja inicijativu Evropske komisije.

Problem

U 2016. godini, kanadska vlada je odlučila da ubrza ukidanje upotrebe uglja za proizvodnju električne energije, postavivši cilj da se do 2030. godine 90% električne energije u zemlji proizvede iz izvora koji nemaju emisije CO2. Četiri provincije u Kanadi i dalje proizvode struju iz uglja – Alberta, Nova Scotia, New Brunswick i Saskatchewan.

Kanada ima 17 elektrana na ugalj i devet rudnika. U 2015. ugalj je obezbedio proizvodnju 11% električne energije, ali je i bio odgovoran za 78% emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U sektoru direktno povezanim sa eksploatacijom i sagorevanjem uglja radi 3.900 zaposlenih

U četiri provincije oko 3.900 radnika zaposleno je u delatnostima koje su direktno povezane sa eksploatacijom i korišćenjem uglja u energetici. Inače, Ontario je već ukinuo upotrebu uglja krajem 2014. To je bila politička odluka doneta između ostalog i zarad poboljšanja kvaliteta vazduha u ovoj provinciji i njenom najvećem gradu, Torontu.

Koncept

Svesna geografski i socijalno neravnomerne raspodele negativnih efekata ukidanja upotrebe uglja, kanadska vlada je osnovala Radnu grupu, koja je dobila zadatak da pomogne kanadskom ministru životne sredine i klimatskih promena u smislu ekspertize, opcija i preporuka. Glavno pitanje je bilo: kako da obezbedimo da ova tranzicija bude fer, posebno za radnike i zajednice?

Kako da obezbedimo da niskougljenična tranzicija bude fer, posebno za radnike i zajednice?

U Radnoj grupi bili su predstavnici sindikata, firmi, pogođenih zajednica, kao i zagovornici i stručnjaci za životnu sredinu, održivost i društveni razvoj.

Početkom 2019, nakon devet meseci rada, Radna grupa je svoje rezultate predstavila u dva završna izveštaja.

Na osnovu direktnih razgovora sa radnicima i članovima njihovih porodica, poslodavcima i predstavnicima preduzeća, predstavnicima sindikata, pokrajina i lokalnih vlasti, zatim nevladinim organizacijama i drugim zainteresovanim stranama u svakoj od kanadskih provincija, radna grupa je pružila detaljan izveštaj o vrstama i širini izazova, novim ekonomskim prilikama, sredstvima koja treba prikupiti, političkim prednostima i nedostacima, kao i preporukama u vezi sa veštinama i obukama potrebnim da se zajednice prilagode tranziciji.

Prikupljene informacije su zatim sumirane u deset preporuka o pripremi pravednog plana za ukidanje upotrebe uglja.

Ključni izazovi

Iako u javnosti nije poznato da je bilo ikakvih pritisaka na Radnu grupu, problemi bi mogli da se pojave u sprovođenju preporuka.

Ne podržavaju sve provincije ukidanje upotrebe uglja

Dosad je kanadska vlada obećala ulaganja u iznosu od 35 miliona kanadskih dolara (24 miliona evra), ali za postizanje pravedne tranzicije verovatno će biti potrebna dodatna ulaganja.

Takođe, ne podržavaju sve provincije ukidanje korišćenja uglja. Promene u pokrajinskim vladama (nedavno u Alberti), kao i moguće promene na saveznom nivou, mogu totalno promeniti odnos snaga kada je reč o energetskoj politici i merama za tranziciju.

Povoljne okolnosti

Odluka vlade da ubrza ukidanje korišćenja uglja može se smatrati delom dugotrajnijeg političkog procesa: vladajući liberali sproveli su svoju kampanju za nacionalne izbore 2015. na ekološkoj agendi.

Ugalj za Kanadu ima manji ekonomski značaj u odnosu na naftu i gas

Međutim, mora se naglasiti da je ugalj za Kanadu manje ekonomski značajan u poređenju s naftom i gasom. Broj poslova povezan sa naftom i gasom je više nego deset puta veći kada se poredi sa ugljem, pa ukidanje njegove upotrebe predstavlji umereni izazov u kanadskom procesu klimatske tranzicije.

Rezultati

Jedno od glavnih dostignuća Radne grupe je to što je kroz direktne kontakte sa radnicima i njihovim porodicama, poslodavcima, zatim predstavnicima sindikata i opština, kao i sa članovima zajednica, predstavnicima biznisa i nevladinih organizacija pokazala koliko sve njih smatra važnim u celoj priči.

Radna grupa je svim uključenim stranama pokazala da su podjednako važne tako što je direktno sa njima razgovarala

Stavovi svih njih moraju se uzeti u obzir kako bi se ispoštovao glavni cilj, a to je osmišljavanje i sprovođenje pravedne tranzicije. Pridržavajući se tog principa Radna grupa je svojim preporukama dala potreban legitimitet pred nacionalnom vladom i kanadskim društvom.

Vlada je započela osnivanje prvih regionalnih tranzicionih centara za radnike u provinciji Alberta

U državnom budžetu za 2019, kao odgovor na preporuke Radne grupe, vlade su u narednih pet godina izdvojile 35 miliona kanadskih dolara (24 miliona evra) za stvaranje tranzicionih centara za radnike i za analizu novih modela za zaštitu plata i penzija.

Biće formiran infrastrukturni fond od 150 miliona kanadskih dolara koji bi trebalo da počne da radi 2020. ili 2021.

Takođe, potrebno je osnovati infrastrukturni fond u iznosu od 150 miliona kanadskih dolara (103 miliona evra), koji bi počeo da radi 2020. ili 2021. za podršku prioritetnim projektima i ekonomskoj diversifikaciji u ugroženim zajednicama.

Ono što je najvažnije, vlada je započela osnivanje prvih regionalnih tranzicionih centara u Alberti, koji zajednicama uz pomoć vrhunske tehnologije obezbeđuju obrazovanje i servise koje nudi državna administracija, olakšavaju organizovanje sastanaka, rade na razvijanju poslovnih mogućnosti i pružaju pomoć u traženju posla.

Ono što je jedinstveno u ovim centrima u Kanadi je da bivši rudari pružaju pomoć kolegama, koji traže nove prilike za zapošljavanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. februar 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. februar 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. februar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora