Električna energija

Elektroprivreda Srbije doživela „nezapamćeni hakerski napad“

eps hakerski napad he djerdap 1

HE Đerdap 1 (foto: EPS)

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) bila je, kako je saopštila, na udaru nezapamćenog hakerskog napada“. Preduzete su mere, i, kako dodaju, i sistem i podaci su bezbedni.

Elektroprivreda Srbije je treća energetska kompanija u regionu bivše SFRJ koja je u poslednjih nešto više od godinu dana bila meta napada hakera ili je postojala pretnja da će se tako nešto desiti. U sličnoj situaciji je krajem novembra bio slovenački Holding Slovenske Elektrarne (HSE), a u avgustu prošle godine i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

EPS se oporavlja od nezapamćenog hakerskog napada, kripto tipa, koji ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom, a nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza, saopštio je EPS.

Preduzete su, kako se objašnjava, sve zaštitne mere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbednosti podataka.

Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan, ističu u kompaniji.

EPS apeluje na strpljenje korisnika portala „Uvid u račun“, pošto je usled preduzetih zaštitnih mera otežan rad portala. O hakerskom napadu su obavešteni nadležni državni organi koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti.

Elektroprivreda Srbije nije izuzetak, jer se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i sveta, pa se u u sličnoj situaciji nedavno našao i Holding Slovenske elektrane, slovenačka elektroprivreda, saopštio je EPS.

Svete: HSE bio meta klasičnog hakerskog napada

Slovenački HSE je krajem novembra saopštio da se uspešno izborio sa hakovanjem informacionog sistema.

Tomaž Štokelj, generalni direktor kompanije, izjavio je da je kompanija imala kontrolu na d svim elektranama u svakom trenutku. Trgovina energijom nije bila zaustavljena, ali je u cilju predostožnosti malo limitirana realizacija pojedinačnih transakcija, objasnio je on, i dodao da ne očekuje posledice po sigurnost sistema i poslovanje kompanije.

Uroš Svete, direktor Vladine kancelariju za informatičku bezbednost, rekao je da je napad izveden kripto virusom, koji zaključava datoteke. Sve ukazuje, kako je istakao da, je reč o klasičnom sajber napadu izvan kompanije, Kako je preneo sajt asadria.

HSE upravlja termoelektranom Šoštanj i hidroelektranama na Dravi, Savi i Soči koje ukupno daju oko 60 električne energije u zemlji.

Đukanović: EPCG izbegao napad

Krajem avgusta i EPCG je morao da preduzima mere jer je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavestila da bi mogla da bude meta napada,što se tih dana desilo Vladi Crne Gore i nizu državnih institucija.

EPCG je zato prešla na manuelno upravljanje elektranama, odlučila da neki od korisničkih servisa privremeno budu nedostupni, kako bi se onemogućilo pravljenje štete sistemu, izjavio je tada Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače