Mobilnost

Električni auto iz Kragujevca koštaće 15.000 evra

Prva fabrika elektricnih vozila na Balkanu bice otvorena u Kragujevcu

Foto: Fiat

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Podeli

Pandina je naziv nove verzije automobila Fiat Panda, sa električnim pogonom, koji će se od sledeće godine proizvoditi u Kragujevcu. Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu. Nova hibridna Panda trebalo bi da košta oko 15.000, a električna oko 20.000 evra.

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija Stellantis, multinacionalna kompanija nastala 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe.

Pandina je nazvana tako kako bi se razlikovala od postojeće Pande, koja će se proizvoditi u Torinu do 2026. godine. Ako ne bude novih zahteva u vezi sa motorom evro 7 standarda, proizvodnja možda se produži i do 2027. godine. Električni pandan ovog modela će se proizvoditi na tri kontinenta: u Kragujevcu, u fabrici Betim u Brazilu i u Maroku, preneo je RTS.

Tavares: Želimo da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo

Novi krosover u B kategoriji biće dugačak četiri metra i imaće dizajn sličan konceptu Fiat Centoventi. Ovaj kockasti model igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži svoje istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

Direktor grupacije Stellantis Karlos Tavares rekao je da kompanija želi da svakom omogući malo, jeftino i efikasno električno vozilo.  Pandlina će se prodavati, kako je dodao, na svim kontinentima i sa bezbroj personalizacija za određena tržišta.

U Stellantisovoj fabrici u Kragujevcu do prošle godine proizvodio se Fiat 500L.

Radnici iz Kragujevca već su završili obuku, istakao je Tavares i dodao da će postrojenje u Kragujevcu biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu.

Hibridna verzija će koštati oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra

Očekuje se da nova Panda postane popularna u regionu pre svega zbog povoljnih cena. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna, sa dometom od 200 kilometara, oko 20.000 evra.

Prošle godine su Ministarstvo privrede Srbije i firma Fiat Chrysler Automobiles Srbija (FCA Srbija) potpisali ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju električnog automobila u pogonima u Kragujevcu. Ugovor je predvideo investiciju vrednu 190 miliona evra, a ulaganje Srbije je 48 miliona evra.

Komentara: (4)
Rad / 30.11.2023.

Ako ne moze da predaje 300 km..nemojte ni da ga pravite, beskorisno je

Ivan / 01.12.2023.

Ja nedeljno pređem između 100 i 150km. Za mene je električna verzija idealna. Još kad bi mogao da je punim strujom iz solarnih panela… Možda jednog dana.

Jedina caka je cena. Šteta.

Nikola Tesic / 24.12.2023.

Kako moze da se rezervise i od kada upravo automobil koji mi odgovara ima li teretna varijanta i da li ce biti subvencije za firme

Trisa / 06.04.2024.

Zasto bi dali 20000e za ovo kad Dacia Spring sa istim dometom kosta 15000e nova, a i lepsi je

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

30. novembar 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

30. novembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

30. novembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

30. novembar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu