Mobilnost

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Foto: Predsednik Republike Srbije

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Stellantis proizvodiće u pogonima firme FCA Srbija u Kragujevcu električni auto „Fiat panda“ od 2024. godine. Inače, Stellantis je 2021. godine nastao spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe.

Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija (Fiat Chrysler Automobiles Srbija) danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju električnog automobila u pogonima u Kragujevcu. Ugovor su potpisali ministarka Anđelka Atanasković i Silvia Vernetti Blina, izvršna direktorka firme FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis.

Pre potpisivanja ugovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa rukovodstvom kompanije Stellantis, koje je predvodio Carlos Tavares, izvršni direktor.

Ugovor predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra

Srbija je, prema rečima Vučića, potpisala dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, a već od 2024. kreće proizvodnja jednog modela, dodao je on, i naveo da će to biti električni auto „Fijat panda“.

Ugovor sa firmom Stellantis predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija će uložiti 48 miliona evra, rekao je Vučić, saopštila je PR služba Predsednika Srbije.

Tavares: bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u narednih nekoliko godina

Govoreći o revoluciji u automobilskoj industriji, Vučić je istakao da nije više ključno pitanje koliko će biti zaposlenih, već koliko će Srbija imati ljudi, koji mogu da idu u korak sa najsavremenijim tehnologijama.

„Takođe je veoma važna informacija da će Stellantis imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela do 2030. godine. Potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu“, poručio je Vučić.

Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis, izjavio je da je ugovor sa Srbijom jasan i konkretan potez kako bi transformacija firme bila uspešna i obavljen prelazak na novu tehnologiju.

„Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u nekoliko narednih godina“, poručio je Tavareš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

28. april 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

28. april 2022. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

28. april 2022. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

28. april 2022. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe