Mobilnost

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Foto: Predsednik Republike Srbije

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Stellantis proizvodiće u pogonima firme FCA Srbija u Kragujevcu električni auto „Fiat panda“ od 2024. godine. Inače, Stellantis je 2021. godine nastao spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe.

Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija (Fiat Chrysler Automobiles Srbija) danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju električnog automobila u pogonima u Kragujevcu. Ugovor su potpisali ministarka Anđelka Atanasković i Silvia Vernetti Blina, izvršna direktorka firme FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis.

Pre potpisivanja ugovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa rukovodstvom kompanije Stellantis, koje je predvodio Carlos Tavares, izvršni direktor.

Ugovor predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra

Srbija je, prema rečima Vučića, potpisala dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, a već od 2024. kreće proizvodnja jednog modela, dodao je on, i naveo da će to biti električni auto „Fijat panda“.

Ugovor sa firmom Stellantis predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija će uložiti 48 miliona evra, rekao je Vučić, saopštila je PR služba Predsednika Srbije.

Tavares: bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u narednih nekoliko godina

Govoreći o revoluciji u automobilskoj industriji, Vučić je istakao da nije više ključno pitanje koliko će biti zaposlenih, već koliko će Srbija imati ljudi, koji mogu da idu u korak sa najsavremenijim tehnologijama.

„Takođe je veoma važna informacija da će Stellantis imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela do 2030. godine. Potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu“, poručio je Vučić.

Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis, izjavio je da je ugovor sa Srbijom jasan i konkretan potez kako bi transformacija firme bila uspešna i obavljen prelazak na novu tehnologiju.

„Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u nekoliko narednih godina“, poručio je Tavareš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

28. april 2022. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. april 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. april 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

28. april 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu