Električna energija

Električna energija u regionu najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, najjeftinija na Kosovu*

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prosečna cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice – Albaniji, BiH, Gruziji, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji, bez Ukrajine, u prošloj godini bila je 7,66 evrocenta za kilovat-sat što je skoro tri puta manje nego u zemljama EU (skoro 22 evrocenta). S druge strane, cena za industriju u regionu bila je samo 35% jeftinija nego u EU (oko 11 evrocenti).

Kako se navodi u Izveštaju o tržištu za 2019. koji je pripremila Agencija za saradnju energetskih regulatora Evropske unije (ACER), prosečne cene za domaćinstva u regionu u odnosu na 2018. smanjene su 1,6%. Međutim, prosečne cene električne energije u industriji povećane su za 11% na 7,27 evrocenti.

Struja je najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, a najjeftinija na Kosovu *

Od 2013. do 2019. prosečne cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice, bez Ukrajine, porasle su u proseku za 15,8%, a za industriju 12,8%. Od 2013. do 2017. u većini ovih zemalja cene za industriju su se smanjivale, ali trend se promenio 2018. i 2019. kada su počele da rastu.

Cene za domaćinstva nisu regulisane samo u Crnoj Gori

Crna Gora je 2019. imala najviše cene električne energije za domaćinstva (10,32 evrocenta), a najniže Kosovo* (6 evrocenti), ne računajući Ukrajinu.

Električna energija je bila najskuplja za industriju u Albaniji (12,5 evrocenti), a najjeftinija na Kosovu* (5,2 evrocenta).

elektricna energija cene zapadni balkan acer izvestaj

Cene za domaćinstva regulisane su u svim članicama Energetske zajednice osim u Crnoj Gori, što ponekad dovodi do situacije da su niže od stvarnih troškova, navodi se u izveštaju.

Udeo naknade za obnovljive izvore najviši u Severnoj Makedoniji

Udeo naknade za obnovljive izvore energije u ceni električne energije, kako ACER ističe u izveštaju, je pokazatelj podrške za proizvodnju zelene energije u ovim zemljama. U Albaniji, na Kosovu i u Moldaviji zasad se ova naknada ne plaća kroz cenu struje.

Podrška za OIE u BiH i Srbiji činila je 1% cene električne energije za domaćinstva u BiH i Srbiji, a 7% u Severnoj Makedoniji, navodi se u izveštaju.

U EU je udeo naknada za OIE u 2019. godini iznosio u proseku 14%.

U Crnoj Gori je sredinom prošle godine promenjen način plačanja naknade, pa se ona obračunava za svaki kilovat-sat iznad potrošenih 300 kWh mesečno.

Udeo energetske komponente u ceni bio je najveći u Albaniji (63%), a najmanji u Srbiji (34%), navodi se u izveštaju.

U EU je ovaj deo cene bio od 75% na Malti do samo 20% u Danskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

29. oktobar 2020. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

29. oktobar 2020. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

29. oktobar 2020. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

29. oktobar 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme