Električna energija

Električna energija u regionu najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, najjeftinija na Kosovu*

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prosečna cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice – Albaniji, BiH, Gruziji, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji, bez Ukrajine, u prošloj godini bila je 7,66 evrocenta za kilovat-sat što je skoro tri puta manje nego u zemljama EU (skoro 22 evrocenta). S druge strane, cena za industriju u regionu bila je samo 35% jeftinija nego u EU (oko 11 evrocenti).

Kako se navodi u Izveštaju o tržištu za 2019. koji je pripremila Agencija za saradnju energetskih regulatora Evropske unije (ACER), prosečne cene za domaćinstva u regionu u odnosu na 2018. smanjene su 1,6%. Međutim, prosečne cene električne energije u industriji povećane su za 11% na 7,27 evrocenti.

Struja je najskuplja u Albaniji i Crnoj Gori, a najjeftinija na Kosovu *

Od 2013. do 2019. prosečne cene električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice, bez Ukrajine, porasle su u proseku za 15,8%, a za industriju 12,8%. Od 2013. do 2017. u većini ovih zemalja cene za industriju su se smanjivale, ali trend se promenio 2018. i 2019. kada su počele da rastu.

Cene za domaćinstva nisu regulisane samo u Crnoj Gori

Crna Gora je 2019. imala najviše cene električne energije za domaćinstva (10,32 evrocenta), a najniže Kosovo* (6 evrocenti), ne računajući Ukrajinu.

Električna energija je bila najskuplja za industriju u Albaniji (12,5 evrocenti), a najjeftinija na Kosovu* (5,2 evrocenta).

elektricna energija cene zapadni balkan acer izvestaj

Cene za domaćinstva regulisane su u svim članicama Energetske zajednice osim u Crnoj Gori, što ponekad dovodi do situacije da su niže od stvarnih troškova, navodi se u izveštaju.

Udeo naknade za obnovljive izvore najviši u Severnoj Makedoniji

Udeo naknade za obnovljive izvore energije u ceni električne energije, kako ACER ističe u izveštaju, je pokazatelj podrške za proizvodnju zelene energije u ovim zemljama. U Albaniji, na Kosovu i u Moldaviji zasad se ova naknada ne plaća kroz cenu struje.

Podrška za OIE u BiH i Srbiji činila je 1% cene električne energije za domaćinstva u BiH i Srbiji, a 7% u Severnoj Makedoniji, navodi se u izveštaju.

U EU je udeo naknada za OIE u 2019. godini iznosio u proseku 14%.

U Crnoj Gori je sredinom prošle godine promenjen način plačanja naknade, pa se ona obračunava za svaki kilovat-sat iznad potrošenih 300 kWh mesečno.

Udeo energetske komponente u ceni bio je najveći u Albaniji (63%), a najmanji u Srbiji (34%), navodi se u izveštaju.

U EU je ovaj deo cene bio od 75% na Malti do samo 20% u Danskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

esm belene gasna elektrana alexandroupolis

ESM odustao od nuklearke Belene i okrenuo se gasnoj elektrani u Grčkoj

28 November 2020 - Elektrani na Severna Makedonija smatra da će gasna elektrana u okviru terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj biti pre završena.

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.