Životna sredina

EIB izdao prve obveznice za održivi razvoj – Bankwatch traži otklon od fosilnih goriva

Photo: rawpixel on Unsplash

Objavljeno

07.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Baš u danu kada je Evropska investiciona banka (EIB) emitovala svoje prve obveznice za finansiranje projekata održivog razvoja, u vrednosti od 500 miliona evra, CEE Bankwatch Network, jedna od najvećih mreža organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi, objavila je izveštaj u kom poziva EIB da se okrene od finansiranja projekata fosilnih goriva u korist projekata održive energije.

EIB, koji je snažno prisutan u regionu jugoistočne Evrope, jedan je od najvećih finansijera projekata u sektoru voda na svetu, a sredstva koja bude prikupio od nove vrste obveznica će u početku koristiti za finansiranje projekata u sektoru voda koji podržavaju ciljeve održivog razvoja predviđene zakonodavstvom EU. To se odnosi na održivu upotrebu i zaštitu voda i morskih resursa; tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji; sprečavanje nastanka otpada i recikliranje; sprečavanje i kontrolu zagađenja; i zaštitu zdravih ekosistema, navodi se u saopštenju EIB-a.

Nove obveznice (Sustainability Awareness Bonds) su komplementarne EIB-ovim poznatim zelenim obveznicama (Climate Sustainability Bonds) kojima ova finansijska institucija u vlasništvu EU prikuplja sredstva za podršku projektima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti širom sveta, dodaje se.

Bankwatch poziva na snažniju opredeljenost za održivi razvoj

Analiza mreže Bankwatch pokazuje da je u periodu od 2013. do 2017. godine EIB investirao 18,4 milijarde evra u projekte obnovljivih izvora energije u Evropi i drugim delovima sveta, ali da je u isto vreme odobrio i finansiranje u vrednosti 11,8 milijardi evra za projekte koji se tiču fosilnih goriva. Novi izveštaj predlaže niz mera kao što su nedvosmisleno opredeljenje da se obustavi podrška fosilnim gorivima, koje mogu da se ugrade u ažuriranu energetsku strategiju EIB-a, čime bi se osiguralo da najveći svetski finansijer u javnom vlasništvu da podstrek globalnim naporima da se reši klimatska kriza, umesto da ih ometa, kaže Bankwatch.

U periodu od 2013. do 2017. godine, EIB je opredelio ukupno 52,5 milijardi evra, tj. više od 14%, svog portfolija, za energetske projekte, pri čemu je nastavio da finansira projekte koji se tiču fosilnih goriva, uglavnom vezanih za transport i distribuciju gasa i to najviše u Zapadnoj Evropi, prvenstveno u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji, navodi Bankwatch.

„Odavno je trebalo da godišnji iznosi EIB-ovog kreditiranja za projekte koji se tiču fosilnih goriva počnu da opadaju. Delovalo je da je to kreditiranje dostiglo vrhunac 2010. – godine koja je usledila samitu u Kopenhagenu o klimatskim promenama, koji se završio debaklom – ali od tad ti iznosi fluktuiraju. Uz to, dva rekordna kredita za delove Južnog gasnog koridora odobrena 2018. godine znače da jača opredeljenje banke Evropske unije da finansira projekte koji se tiču fosilnih goriva“, kaže Bankwatch.

U istom periodu, od 2013. do 2017. godine, energetske kompanije sa visokim udelima kapaciteta na ugalj, kao što su Energa, Tauron i PGE iz Poljske, Endesa iz Španije, PPC iz Grčke, i ČEZ iz Češke Republike, su dobile skoro 4 milijarde evra kredita od EIB, primetila je mreža Bankwatch.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

7. septembar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

7. septembar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

7. septembar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

7. septembar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem