OIE

Dve trećine potrošača energije ne želi da troši vreme i novac na održivi razvoj

Dve trećine energetskih potrošača ne želi da troši vreme i novac na održivost

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Zainteresovanost potrošača za održivost i čiste izvore energije nikada nije bila veća, pokazuje nedavno istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Ernst & Young (EY). Međutim, zainteresovanost ne prati i aktivnost, te je čak 70 odsto ispitanika reklo da ne želi da ulaže dodatno vreme i novac u održiva energetska rešenja.

Odluke i potezi potrošača će biti ključni pokretač uspeha energetske tranzicije, kažu u EY. Izveštaj o stavovima potrošača o energetskoj tranziciji (eng. Energy transition consumer insights), pokazuje da je 65 odsto potrošača energije zainteresovano za održivost i potencijal čiste energije. Sa druge strane, iako je zainteresovanost velika, želja za akcijom izostaje. Čak 70 odsto ispitanika kaže da neće trošiti više vremena ili novca kako bi delovalo u cilju energetske tranzicije.

Interesovanje potrošača dolazi u trenutku kada ulazimo u novu i težu fazu energetske tranzicije, tvrdi Greg Gatridž, globalni lider transformacije iskustva kupaca u sektoru energetike i resursa u kompaniji EY.

Dok se napori na strani ponude pojačavaju, potrebna je još fundamentalnija promena u načinu na koji se pristupa i na koji se ohrabruje održivo ponašanje potrošača, rekao je Gatridž.

Smanjenje jaza između interesa i akcije potrošača, smatra, zavisiće od zajedničkog rada onih koji obezbeđuju energiju, vlada, kao i svih onih koji čine energetski ekosistem.

Potrošači su manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana

EY je u toku tri godine anketirao 100.000 potrošača energije u sektoru domaćinstava na 21 tržištu. Najnovija saznanja pokazuju da su potrošači manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana. Mnogi od njih tvrde da energetski sistem ne zadovoljava tri kriterijuma: pristupačnost, dostupnost i privlačnost.

Samo 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost

Samo 30 odsto potrošača je sigurno da će energija za njih ostati pristupačna, dok čak 72 odsto tvrdi da ne mogu podneti povećanje računa od 10 odsto.

Svega 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost. Međutim, tokom tri godine, ovaj procenat je ostao nepromenjen.

Studija takođe otkriva da su potrošači raznoliki i često iracionalni, odnosno vođeni širokim spektrom energetskih vrednosti, piše u izveštaju. Učiniti nešto privlačnim znači razumevanje složenih pokretača ljudskog ponašanja.

Skoro 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge ako bi ih bilo lakše kupiti i instalirati

Čak 77 odsto ispitanika želi da im njihovi energetski dobavljači ponude opcije niske cene energije pored visokokvalitetnih proizvoda i usluga. Takođe, 67 odsto traži personalizovana energetska rešenja, a 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge kada bi bilo lakše kupiti ih i instalirati.

Istraživanje EY pokazuje da su potrošači zainteresovani za koristi od promena.

To stvara priliku za dobavljače energije da se transformišu u savetnike od poverenja čime promene čine lakšim, bržim, širim i dubljim, istakao je Gatridž.

Holistički pristup energetskoj tranziciji orijentisan na potrošače je, zaključuje on, način na koji se ubrzava napredak ka pravednijem, zelenijem i boljem energetskom sistemu koji pruža veću vrednost za sve.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače