OIE

Dve trećine potrošača energije ne želi da troši vreme i novac na održivi razvoj

Dve trećine energetskih potrošača ne želi da troši vreme i novac na održivost

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Zainteresovanost potrošača za održivost i čiste izvore energije nikada nije bila veća, pokazuje nedavno istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Ernst & Young (EY). Međutim, zainteresovanost ne prati i aktivnost, te je čak 70 odsto ispitanika reklo da ne želi da ulaže dodatno vreme i novac u održiva energetska rešenja.

Odluke i potezi potrošača će biti ključni pokretač uspeha energetske tranzicije, kažu u EY. Izveštaj o stavovima potrošača o energetskoj tranziciji (eng. Energy transition consumer insights), pokazuje da je 65 odsto potrošača energije zainteresovano za održivost i potencijal čiste energije. Sa druge strane, iako je zainteresovanost velika, želja za akcijom izostaje. Čak 70 odsto ispitanika kaže da neće trošiti više vremena ili novca kako bi delovalo u cilju energetske tranzicije.

Interesovanje potrošača dolazi u trenutku kada ulazimo u novu i težu fazu energetske tranzicije, tvrdi Greg Gatridž, globalni lider transformacije iskustva kupaca u sektoru energetike i resursa u kompaniji EY.

Dok se napori na strani ponude pojačavaju, potrebna je još fundamentalnija promena u načinu na koji se pristupa i na koji se ohrabruje održivo ponašanje potrošača, rekao je Gatridž.

Smanjenje jaza između interesa i akcije potrošača, smatra, zavisiće od zajedničkog rada onih koji obezbeđuju energiju, vlada, kao i svih onih koji čine energetski ekosistem.

Potrošači su manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana

EY je u toku tri godine anketirao 100.000 potrošača energije u sektoru domaćinstava na 21 tržištu. Najnovija saznanja pokazuju da su potrošači manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana. Mnogi od njih tvrde da energetski sistem ne zadovoljava tri kriterijuma: pristupačnost, dostupnost i privlačnost.

Samo 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost

Samo 30 odsto potrošača je sigurno da će energija za njih ostati pristupačna, dok čak 72 odsto tvrdi da ne mogu podneti povećanje računa od 10 odsto.

Svega 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost. Međutim, tokom tri godine, ovaj procenat je ostao nepromenjen.

Studija takođe otkriva da su potrošači raznoliki i često iracionalni, odnosno vođeni širokim spektrom energetskih vrednosti, piše u izveštaju. Učiniti nešto privlačnim znači razumevanje složenih pokretača ljudskog ponašanja.

Skoro 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge ako bi ih bilo lakše kupiti i instalirati

Čak 77 odsto ispitanika želi da im njihovi energetski dobavljači ponude opcije niske cene energije pored visokokvalitetnih proizvoda i usluga. Takođe, 67 odsto traži personalizovana energetska rešenja, a 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge kada bi bilo lakše kupiti ih i instalirati.

Istraživanje EY pokazuje da su potrošači zainteresovani za koristi od promena.

To stvara priliku za dobavljače energije da se transformišu u savetnike od poverenja čime promene čine lakšim, bržim, širim i dubljim, istakao je Gatridž.

Holistički pristup energetskoj tranziciji orijentisan na potrošače je, zaključuje on, način na koji se ubrzava napredak ka pravednijem, zelenijem i boljem energetskom sistemu koji pruža veću vrednost za sve.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

9. februar 2024. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

9. februar 2024. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

9. februar 2024. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

9. februar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru