OIE

Dve trećine potrošača energije ne želi da troši vreme i novac na održivi razvoj

Dve trećine energetskih potrosaca ne zeli da trosi vreme i novac na odrzivost

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zainteresovanost potrošača za održivost i čiste izvore energije nikada nije bila veća, pokazuje nedavno istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Ernst & Young (EY). Međutim, zainteresovanost ne prati i aktivnost, te je čak 70 odsto ispitanika reklo da ne želi da ulaže dodatno vreme i novac u održiva energetska rešenja.

Odluke i potezi potrošača će biti ključni pokretač uspeha energetske tranzicije, kažu u EY. Izveštaj o stavovima potrošača o energetskoj tranziciji (eng. Energy transition consumer insights), pokazuje da je 65 odsto potrošača energije zainteresovano za održivost i potencijal čiste energije. Sa druge strane, iako je zainteresovanost velika, želja za akcijom izostaje. Čak 70 odsto ispitanika kaže da neće trošiti više vremena ili novca kako bi delovalo u cilju energetske tranzicije.

Interesovanje potrošača dolazi u trenutku kada ulazimo u novu i težu fazu energetske tranzicije, tvrdi Greg Gatridž, globalni lider transformacije iskustva kupaca u sektoru energetike i resursa u kompaniji EY.

Dok se napori na strani ponude pojačavaju, potrebna je još fundamentalnija promena u načinu na koji se pristupa i na koji se ohrabruje održivo ponašanje potrošača, rekao je Gatridž.

Smanjenje jaza između interesa i akcije potrošača, smatra, zavisiće od zajedničkog rada onih koji obezbeđuju energiju, vlada, kao i svih onih koji čine energetski ekosistem.

Potrošači su manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana

EY je u toku tri godine anketirao 100.000 potrošača energije u sektoru domaćinstava na 21 tržištu. Najnovija saznanja pokazuju da su potrošači manje sigurni u svoju energetsku budućnost nego pre godinu dana. Mnogi od njih tvrde da energetski sistem ne zadovoljava tri kriterijuma: pristupačnost, dostupnost i privlačnost.

Samo 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost

Samo 30 odsto potrošača je sigurno da će energija za njih ostati pristupačna, dok čak 72 odsto tvrdi da ne mogu podneti povećanje računa od 10 odsto.

Svega 26 odsto potrošača dobro razume termine kao što su obnovljiva energija i održivost. Međutim, tokom tri godine, ovaj procenat je ostao nepromenjen.

Studija takođe otkriva da su potrošači raznoliki i često iracionalni, odnosno vođeni širokim spektrom energetskih vrednosti, piše u izveštaju. Učiniti nešto privlačnim znači razumevanje složenih pokretača ljudskog ponašanja.

Skoro 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge ako bi ih bilo lakše kupiti i instalirati

Čak 77 odsto ispitanika želi da im njihovi energetski dobavljači ponude opcije niske cene energije pored visokokvalitetnih proizvoda i usluga. Takođe, 67 odsto traži personalizovana energetska rešenja, a 18 odsto potrošača bi usvojilo nove energetske proizvode i usluge kada bi bilo lakše kupiti ih i instalirati.

Istraživanje EY pokazuje da su potrošači zainteresovani za koristi od promena.

To stvara priliku za dobavljače energije da se transformišu u savetnike od poverenja čime promene čine lakšim, bržim, širim i dubljim, istakao je Gatridž.

Holistički pristup energetskoj tranziciji orijentisan na potrošače je, zaključuje on, način na koji se ubrzava napredak ka pravednijem, zelenijem i boljem energetskom sistemu koji pruža veću vrednost za sve.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

9. februar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

9. februar 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

9. februar 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

9. februar 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.