Životna sredina

Država odvaja 350 miliona dinara za nove kotlarnice, kotlove za grejanje za domaćinstva

350 miliona dinara kotlarnice kotlove grejanje domacinstva

Foto: Ri from Pixabay

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine je raspisalo konkurs za lokalne samouprave za sufinansiranje mera unapređenja kvaliteta vazduha i zemljišta. Spremno je 550 miliona dinara, od čega je 350 miliona za nabavku i zamenu kotlova u domaćinstvima i kotlarnica.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo konkurse preko kojih planira da pokrije do 80 odsto opravdanih troškova u gradovima i opštinama za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta. Lokalne samouprave imaju rok do 10. februara da se prijave.

U budžetu za tekuću godinu je 550 miliona dinara.

„Prošle godine smo imali dobru sa saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama. Srbija je u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bogatija za više od 150.000 novih sadnica“, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Treba pomenuti i da je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani javni pozivi za oba projekta. Najavila je i olakšice za siromašne opštine i socijalno ugrožene građane. Cilj je da se potrošnja energenata smanji za 30 odsto, navela je Mihajlović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je spremilo 200 miliona dinara za unapređenje grejanja u toplanama i javnim ustanovama i 150 miliona dinara za domaćinstva

Za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje namenjeno je 200 miliona dinara. Za sufinansiranje projekata nabavke kotlova na ekološki prihvatljiviji energent za domaćinstva, kao i zamene postojećih, opredeljeno je 150 miliona dinara.

Najvažniji kriterijumi su stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, zatim mogućnost dugoročne primene rezultata nakon završetka podrške, stepen ugroženosti životne sredine, održivost rezultata projekta, stepen njegovog direktnog uticaja, spremnost za realizaciju i finansijski kriterijum.

Ministarstvo je za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa odvojilo sto miliona dinara. Sredstva su namenjena za sprečavanje ili otklanjanje štetnih promena u zemljištu usled erozije, smanjenja sadržaja organske materije, krčenja šuma, zakišeljavanja, zaslanjivanja i alkalizacije, zatim sabijanja klizišta i odrona, požara i hemijskih udesa i zagađenja.

Kod ovog konkursa, veliku ulogu u ocenjivanju igra i institucionalni kapacitet lokalne samouprave.

Gradovi i opštine mogu da konkurišu za ukupno sto miliona dinara za zaštitu zemljišta

Za sufinansiranje pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta određeno je takođe sto miliona dinara. Gradovi i opštine će moći da ih iskoriste za nabavku sadnica autohtonih vrsta drveća i žbunja za degradirane ili površine u opasnosti od degradacije, za stvaranje vetrozaštitnih pojasa, zaštićena područja, parkove i druge javne površine.

Kod sva četiri konkursa, neprihvatljivi su troškovi aktivnosti na pripremi predloga projekta, oni nastali pre potpisivanja ugovora i stavke koje se već finansiraju iz drugih javnih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

24. januar 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

24. januar 2022. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

24. januar 2022. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. januar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja