Životna sredina

Država odvaja 350 miliona dinara za nove kotlarnice, kotlove za grejanje za domaćinstva

350 miliona dinara kotlarnice kotlove grejanje domacinstva

Foto: Ri from Pixabay

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine je raspisalo konkurs za lokalne samouprave za sufinansiranje mera unapređenja kvaliteta vazduha i zemljišta. Spremno je 550 miliona dinara, od čega je 350 miliona za nabavku i zamenu kotlova u domaćinstvima i kotlarnica.

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo konkurse preko kojih planira da pokrije do 80 odsto opravdanih troškova u gradovima i opštinama za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta. Lokalne samouprave imaju rok do 10. februara da se prijave.

U budžetu za tekuću godinu je 550 miliona dinara.

„Prošle godine smo imali dobru sa saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama. Srbija je u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bogatija za više od 150.000 novih sadnica“, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Treba pomenuti i da je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani javni pozivi za oba projekta. Najavila je i olakšice za siromašne opštine i socijalno ugrožene građane. Cilj je da se potrošnja energenata smanji za 30 odsto, navela je Mihajlović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je spremilo 200 miliona dinara za unapređenje grejanja u toplanama i javnim ustanovama i 150 miliona dinara za domaćinstva

Za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje namenjeno je 200 miliona dinara. Za sufinansiranje projekata nabavke kotlova na ekološki prihvatljiviji energent za domaćinstva, kao i zamene postojećih, opredeljeno je 150 miliona dinara.

Najvažniji kriterijumi su stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, zatim mogućnost dugoročne primene rezultata nakon završetka podrške, stepen ugroženosti životne sredine, održivost rezultata projekta, stepen njegovog direktnog uticaja, spremnost za realizaciju i finansijski kriterijum.

Ministarstvo je za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa odvojilo sto miliona dinara. Sredstva su namenjena za sprečavanje ili otklanjanje štetnih promena u zemljištu usled erozije, smanjenja sadržaja organske materije, krčenja šuma, zakišeljavanja, zaslanjivanja i alkalizacije, zatim sabijanja klizišta i odrona, požara i hemijskih udesa i zagađenja.

Kod ovog konkursa, veliku ulogu u ocenjivanju igra i institucionalni kapacitet lokalne samouprave.

Gradovi i opštine mogu da konkurišu za ukupno sto miliona dinara za zaštitu zemljišta

Za sufinansiranje pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta određeno je takođe sto miliona dinara. Gradovi i opštine će moći da ih iskoriste za nabavku sadnica autohtonih vrsta drveća i žbunja za degradirane ili površine u opasnosti od degradacije, za stvaranje vetrozaštitnih pojasa, zaštićena područja, parkove i druge javne površine.

Kod sva četiri konkursa, neprihvatljivi su troškovi aktivnosti na pripremi predloga projekta, oni nastali pre potpisivanja ugovora i stavke koje se već finansiraju iz drugih javnih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi