Životna sredina

Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

Pocinje druga faza projekta Cista Srbija

Foto: Grad Sombor

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineska kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnici osam lokalnih samouprava potpisali su anekse ugovora u okviru druge faze projekta Čista Srbija.

Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice, čime je, kako je saopšteno, praktično započeta druga faza pomenutog projekta.

Ukupna vrednost projekata u drugoj fazi iznosi nešto više od 213 miliona evra, a predviđeno je da se ugradi 444 kilometara kanalizacionih cevi. Sledeće godine, kako je najavio ministar Goran Vesić, biti rađena i treća faza projekta koji je ukupno vreadan više od 3,5 milijardi evra.

Da podsetimo, projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija zvanično je započet u avgustu 2021. godine, kada su potpisani ugovori između Ministarstva, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnika 14 lokalnih samouprava. Ugovor sa kineskom firmom potpisan je februara 2021.

Prva faza sprovodi se u 16 srpskih gradova i opština

Anekse ugovora o drugoj fazi potpisali su ministar Goran Vesić, direktor kineske kompanije CRBC Jang Dong i predstavnici osam lokalnih samouprava.

Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, koja je navela da je Čista Srbija projekat od velikog značaja za razvoj Srbije jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštite životne sredine.

Prva faza u 16 srpskih gradova i opština dobro napreduje, a nakon današnjeg potpisivanja počeće druga faza, istakla je ona.

Ministar Vesić je naglasio da će u okviru projekta Čista Srbija ukupno biti izgrađena kanalizacija na 89 lokacija u 73 opštine, 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i pet miliona metara kanalizacionih cevi. Kada se svi poslovi završe približno 2,36 miliona ljudi biće priključeno na kanalizaciju, istakao je Vesić.

Projekat, kako je dodao, pokazuje da saradnja Srbije i Kine obezbeđuje bolji život za građane i predstavlja ostvarenje vizije da se Srbija saobraćajno, infrastrukturno i komunalno uredi.

Predsednik kompanije CRBC Du Fej je iskazao zahvalnost na poverenju ovoj kompaniji i ocenio da je ovaj projekat važan za inicijativu Pojas i put­. CRBC će realizacijom ovog projekta uraditi puno za zaštitu životne sredine i razvoj Srbije, poručio je Fej.

Komentara: (1)
Zoran / 19.05.2023.

Kada pocinju radovi kopanja kanalizacije cista srbija kroz Valjevo ulica zanatlijska?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tri savezne države SAD potpisale sporazum o sprečavanju isušivanja reke Kolorado

Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

15. maj 2023. - Zbog višegodišnje suše i velike potrošne vode reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje, pa su vlasti predložile mere štednje

Pocinje druga faza projekta Cista Srbija

Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

15. maj 2023. - Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice

rupska reka barikade mhe besko dadince

Borba za spas Rupske reke urodila plodom – poništena građevinska dozvola za MHE Besko

15. maj 2023. - Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе poništilo je građevinsku dozvolu izdatu investitoru Water Green Energy

Evropska investiciona banka prekršila ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

Evropska investiciona banka prekršila sopstvene ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

15. maj 2023. - EIB je priznao da je prekršio svoje ekološke standarde kada je odobrio projekat male hidroelektrane Komalj u Srbiji