Životna sredina

Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

Pocinje druga faza projekta Cista Srbija

Foto: Grad Sombor

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineska kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnici osam lokalnih samouprava potpisali su anekse ugovora u okviru druge faze projekta Čista Srbija.

Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice, čime je, kako je saopšteno, praktično započeta druga faza pomenutog projekta.

Ukupna vrednost projekata u drugoj fazi iznosi nešto više od 213 miliona evra, a predviđeno je da se ugradi 444 kilometara kanalizacionih cevi. Sledeće godine, kako je najavio ministar Goran Vesić, biti rađena i treća faza projekta koji je ukupno vreadan više od 3,5 milijardi evra.

Da podsetimo, projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija zvanično je započet u avgustu 2021. godine, kada su potpisani ugovori između Ministarstva, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnika 14 lokalnih samouprava. Ugovor sa kineskom firmom potpisan je februara 2021.

Prva faza sprovodi se u 16 srpskih gradova i opština

Anekse ugovora o drugoj fazi potpisali su ministar Goran Vesić, direktor kineske kompanije CRBC Jang Dong i predstavnici osam lokalnih samouprava.

Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, koja je navela da je Čista Srbija projekat od velikog značaja za razvoj Srbije jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštite životne sredine.

Prva faza u 16 srpskih gradova i opština dobro napreduje, a nakon današnjeg potpisivanja počeće druga faza, istakla je ona.

Ministar Vesić je naglasio da će u okviru projekta Čista Srbija ukupno biti izgrađena kanalizacija na 89 lokacija u 73 opštine, 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i pet miliona metara kanalizacionih cevi. Kada se svi poslovi završe približno 2,36 miliona ljudi biće priključeno na kanalizaciju, istakao je Vesić.

Projekat, kako je dodao, pokazuje da saradnja Srbije i Kine obezbeđuje bolji život za građane i predstavlja ostvarenje vizije da se Srbija saobraćajno, infrastrukturno i komunalno uredi.

Predsednik kompanije CRBC Du Fej je iskazao zahvalnost na poverenju ovoj kompaniji i ocenio da je ovaj projekat važan za inicijativu Pojas i put­. CRBC će realizacijom ovog projekta uraditi puno za zaštitu životne sredine i razvoj Srbije, poručio je Fej.

Komentara: (1)
Zoran / 19.05.2023.

Kada pocinju radovi kopanja kanalizacije cista srbija kroz Valjevo ulica zanatlijska?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

15. maj 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

15. maj 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

15. maj 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

15. maj 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika