Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Dodeljeni prvi EBRD zeleni inovacioni vaučeri, prijave za drugi ciklus do 30. aprila

Slika: BGEN

Objavljeno

14.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni inovacioni vaučeri Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za inovativna rešenja u različitim oblastima privrede uručeni su predstavnicima deset srpskih malih i srednjih preduzeća (MSP), izabranih među 78 prijavljenih projekata u prvom ciklusu.

Ukupna vrednost ovih vaučera iznosi 150.000 evra. Dodeljeni su kao podsticaj projektima koji nude inovativna rešenja u oblasti zelenih tehnologija i smanjenja štetnih uticaja na klimatske promene. Sredstva su namenjena angažovanju naučnika i istraživača sa kojima će firme zajedno realizovati projekte u roku od šest meseci.

Zelenu inovacionu vaučer šemu pokrenuo je EBRD, decembra prošle godine, u saradnji sa austrijskim programom DRIVE (Delivering Resource Efficiency InVEstments), i uz pomoć sredstava koje je obezbedila Italija kroz Centralno-evropsku inicijativu (Central European Initiative).

Dobitnici vaučera u prvom ciklusu su: Biofor System d.o.o. sa Poljoprivrednim fakultetom (Beograd) u sektoru hemije; PG Marko Čarnić iz Begeča sa novosadskim Institutom BioSense u poljoprivredi; Dogama d.o.o.sa Građevinskim fakultetom iz Novog Sada, Muvaround d.o.o. sa Poljoprivrednim fakultetom i Inovacionim centrom Fakulteta za mašinski inžinjering iz Beograda; Dorado d.o.o, sa Fakultetom inženjerskih nauka iz Kragujevca i IMS institutom iz Beograda; Energia gas and power d.o.o. sa Inovacionim centrom za napredne tehnologije iz Niša i Matematičkim institutom SANU; GOMMA Line d.o.o. sa Fakultetom inženjerskih nauka iz Kragujevca; NS Koncept d.o.o. sa beogradskim Mašinskim fakultetom; Avalon Partners d.o.o. sa beogradskim Elektrotehničkim fakultetom;  i ESENSA d.o.o. sa Institutom za molekularnu genetiku i genetski inženjering iz Beograda.

Ceremonija uručenja vaučera održana je u hotelu Crown Plaza u Beogradu, 13. marta, a prisustovali su joj i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, Daniel Berg, direktor EBRD u Srbiji i Terry McCallion, direktor tima za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD-a.

Otvoren poziv za prijave za drugi ciklus

Berd je nakon uručenja vaučera najavio da je od juče otvoren poziv malim i srednjim preduzećima, kao i istraživačkim i razvojim centrima, institutima i fakultetima  da se prijave za drugi ciklus. Rok za podnošenje prijava je 30. april na sajtu http://inovacionivauceri.ebrd.rs, gde se mogu naći i detaljnije informacije o uslovima prijavljivanja.

Šemom vaučera EBRD želi da poveća inovacioni kapacitet malih i srednjih preduzeća u oblasti zelenih tehnologija i efikasnije upotrebe resursa. Ideja je da preduzeća u okviru programa sarađuju sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama, uglavnom fakultetima i institutima.

Projekti se kofinansirani inovacionim vaučerima u vrednosti do 20.000 evra po projektu, navodi EBRD u saopštenju, i dodaje da je uslov da preduzeća snose najmanje 10 odsto ukupnih troškova.

Svaka firma može da se prijavi samo za jedan vaučer, a u okviru tog projekta može da sarađuje sa najviše tri lokalne organizacije koje se bave istraživanjem radi efikasnijeg upravljanja resursima koje koriste za proizvodnju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma