Otpad

Dodatno sortiranje otpada pre spaljivanja je ekonomično rešenje za smanjenje emisija

Sortiranje mesovitog otpada pre spaljivanja, ekonomicno resenje za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene baste

Foto: Zero Waste Europe

Objavljeno

26.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Rezultati nedavnog istraživanja koje su sproveli Zero Waste Europe i Equanimator pokazuje da je sortiranje preostalog mešovitog otpada pre spaljivanja dovodi do većeg smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte nego hvatanje i skladištenje ugljenika.

Studija pod nazivom ‘Materijali ili gasovi? Kako uhvatiti ugljenik?’ (Materials or Gases? How to Capture Carbon) uporedila je dva pristupa spaljivanju otpada: uz prethodno sortiranje ostataka mešovitog otpada (LMWS) i sa primenom tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS). Cilj je bio da se lokalne samouprave i operateri spalionica upute kako da smanje štetni uticaj tih postrojenja na klimu.

LMWS je dodatno razvrstavanje raznih vrsta otpada u sistemima gde već postoji primarna selekcija. Probiru se materijali koji mogu da se recikliraju, a time se smanjuje kalorijska vrednost mase za spaljivanje.

Evropska unija razmatra mogućnost uključivanja delatnosti spaljivanja komunalnog otpada u Sistem za trgovanje emisijama (EU ETS). Namera autora studije je bila da pokažu opštinama i operaterima spalionica kako da jeftinije smanje svoje emisije.

​Spaljivanjem otpada uz istovremeno zarobljavanje ugljen-dioksida se emisije brže smanje, ali su troškovi visoki, pokazuje studija. Međutim, sortiranje ostataka mešovitog otpada dovodi do bržeg i isplativijeg smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte u ovoj delatnosti, zahvaljujući jeftinijoj i fleksibilnoj infrastrukturi, stoji u dokumentu.

Kombinovanje sortiranja ostataka mešovitog otpada i CCS-a je najefikasnije za smanjenje emisija ugljen-dioksida

Dominik Hog, direktor Equanimatora, ukazao je na zaključak studije da dodatno razvrstavanje mešovitog otpada, kada se primenjuje uporedo sa CCS-om, može najviše da smanji emisije ugljen-dioksida. Naveo je da su troškovi približno upola manji nego kada se primenjuje samo CCS.

Nevladine organizacije su protiv obavezne primene CCS-a

Države članice EU pomoću LMWS-a mogu brže da postignu ciljeve u domenu recikliranja i klime, a to će doprineti i smanjenju kapaciteta za spaljivanje u onim zemljama gde je trenutno prevelik, istakao je Janek Vahk. On se u mreži Zero Waste Europe, koja zagovara smanjivanje količina otpada na nulu, bavi propisima i zakonodavstvom.

Ranije ovog meseca, dvadeset i tri ekološke nevladine organizacije, uključujući Zero Waste Europe, potpisale su dokument u kom ističu protivljenje obaveznoj implementaciji CCS-a u spalionicama otpada. Ukazale su na potrebu uvećanja stope reciklaže kao i na višak kapaciteta spalionica, uz argument da je razvrstavanje mešovitog otpada korisnije.

Na osnovu nalaza studije, Zero Waste Europe preporučuje EU da se odmah usredsredi na sortiranje ostataka mešovitog otpada, a kasnije instalira CCS sisteme samo u postrojenja za koja se očekuje da će biti neophodna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

26. januar 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

26. januar 2024. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

26. januar 2024. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

26. januar 2024. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada