Otpad

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

spalionice otpada eu ets radna mesta

Foto: Zero West Europe

Objavljeno

08.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uključivanje spalionica otpada u Sistem za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS) podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i recikliranje, uz smanjenje emisija i otvaranje radnih mesta, zaključak prema novoj studiji koju je za mrežu evropskih nevladinih organizacija Zero Waste Europe (ZVE) uradio CE Delft.

Sistem za trgovanja emisijama EU (eng. Emission Trading System), koji obuhvata oko 10.000 industrijskih postrojenja, elektrana i avioprevoznike, podrazumeva da oni na koje se odnosi moraju da obezbede emisione jedinice (CO2 taksa) za emisije koje proizvode, i ne odnosi se na aktivnost spaljivanja komunalnog otpada.

U julu je Evropska komisija predstavila svoj paket Fit for 55 zakonodavni paket, kojim namerava da uspostavi poseban sistem trgovanja CO2 za drumski transport i građevinski sektor, kao i da EU ETS-a proširi na brodove. ZWE je zato pozvao Evropski parlament i Savet EU da izmene predlog Evropske komisije i uključe spalionice komunalnog otpada u EU ETS.

Dodatni troškovi spaljivanja mogu delovati kao podsticaj za prevenciju nastanka otpada i reciklažu

Ako se to desi, spalionice bi morale da kupuju emisione jedinice za svaku tonu CO2 koju proizvedu prilikom tretmana otpada iz domaćinstava i privrede, poručio je ZWE. Ovaj dodatni trošak, smatraju, može delovati kao podsticaj za sprečavanje nastanka otpada i recikliranje jer će takvo ponašanje biti jeftinije od spaljivanja.

Uticaj ove mere je analiziran kroz dva scenarija: kada su u EU ETS uključene samo fosilne emisije CO2 (emisije CO2 iz, na primer, spaljivanja plastike), i zajedno i fosilne i biogene emisije CO2 (koje potiču od spaljivanja otpada iz hrane).

Mera bi mogla da rezultira sa 6.800 novih radnih mesta do 2022. i više od 21.000 do 2030.

Budući da su aktivnosti recikliranja radno intenzivnije od spaljivanja otpada ili odlaganja na deponije, uključivanje soalionica otpada u EU ETS može otvoriti nova radna mesta. Njihov broj se kreće od 6.800 u scenariju sa fosilnim emisijama CO2 i to do 2022. do više od 21.000 u drugom scenariju do 2030. godine, piše u izveštaju pod nazivom Spaljivanje otpada i EU ETS – Procena koristi za klimatske promene.

Na drugoj strani, ova mera bi podstakla recikliranje domaćinstava i kompanija, tako što bi ova prva smanjila proizvodnju otpada 0,2-5 odsto, a firme 8-25 odsto.

U zemljama obuhvaćenim EU ETS-om radi oko 390 elektrana za proizvodnju energije iz otpada

Prema podacima Konfederacije evropskih postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postoji oko 390 takvih elektrana u zemljama za koje važi EU ETS. U 2018. ove elektrane su zajedno emitovale 79 megatona (Mt) CO2, i to 43 Mt iz fosilnog otpada i 36 Mt iz organskog otpada.

spalionice otpada eu ets proizvodnja energije iz otpada

Janek Vahk, koordinator za klimu, energiju i zagađenje vazduha u mreži Zero Waste Europe, rekao je da izveštaj pokazuje da bi uključivanje spalioni otpada u EU ETS donelo trostruku korist, ne samo za klimu, već i za otvaranje novih radnih mesta i za pomoć Evropi da se približi cirkularnijoj ekonomiji kroz podsticanje sprečavanja nastanka otpada i njegovog recikliranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.