Otpad

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

spalionice otpada eu ets radna mesta

Foto: Zero West Europe

Objavljeno

08.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uključivanje spalionica otpada u Sistem za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS) podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i recikliranje, uz smanjenje emisija i otvaranje radnih mesta, zaključak prema novoj studiji koju je za mrežu evropskih nevladinih organizacija Zero Waste Europe (ZVE) uradio CE Delft.

Sistem za trgovanja emisijama EU (eng. Emission Trading System), koji obuhvata oko 10.000 industrijskih postrojenja, elektrana i avioprevoznike, podrazumeva da oni na koje se odnosi moraju da obezbede emisione jedinice (CO2 taksa) za emisije koje proizvode, i ne odnosi se na aktivnost spaljivanja komunalnog otpada.

U julu je Evropska komisija predstavila svoj paket Fit for 55 zakonodavni paket, kojim namerava da uspostavi poseban sistem trgovanja CO2 za drumski transport i građevinski sektor, kao i da EU ETS-a proširi na brodove. ZWE je zato pozvao Evropski parlament i Savet EU da izmene predlog Evropske komisije i uključe spalionice komunalnog otpada u EU ETS.

Dodatni troškovi spaljivanja mogu delovati kao podsticaj za prevenciju nastanka otpada i reciklažu

Ako se to desi, spalionice bi morale da kupuju emisione jedinice za svaku tonu CO2 koju proizvedu prilikom tretmana otpada iz domaćinstava i privrede, poručio je ZWE. Ovaj dodatni trošak, smatraju, može delovati kao podsticaj za sprečavanje nastanka otpada i recikliranje jer će takvo ponašanje biti jeftinije od spaljivanja.

Uticaj ove mere je analiziran kroz dva scenarija: kada su u EU ETS uključene samo fosilne emisije CO2 (emisije CO2 iz, na primer, spaljivanja plastike), i zajedno i fosilne i biogene emisije CO2 (koje potiču od spaljivanja otpada iz hrane).

Mera bi mogla da rezultira sa 6.800 novih radnih mesta do 2022. i više od 21.000 do 2030.

Budući da su aktivnosti recikliranja radno intenzivnije od spaljivanja otpada ili odlaganja na deponije, uključivanje soalionica otpada u EU ETS može otvoriti nova radna mesta. Njihov broj se kreće od 6.800 u scenariju sa fosilnim emisijama CO2 i to do 2022. do više od 21.000 u drugom scenariju do 2030. godine, piše u izveštaju pod nazivom Spaljivanje otpada i EU ETS – Procena koristi za klimatske promene.

Na drugoj strani, ova mera bi podstakla recikliranje domaćinstava i kompanija, tako što bi ova prva smanjila proizvodnju otpada 0,2-5 odsto, a firme 8-25 odsto.

U zemljama obuhvaćenim EU ETS-om radi oko 390 elektrana za proizvodnju energije iz otpada

Prema podacima Konfederacije evropskih postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postoji oko 390 takvih elektrana u zemljama za koje važi EU ETS. U 2018. ove elektrane su zajedno emitovale 79 megatona (Mt) CO2, i to 43 Mt iz fosilnog otpada i 36 Mt iz organskog otpada.

spalionice otpada eu ets proizvodnja energije iz otpada

Janek Vahk, koordinator za klimu, energiju i zagađenje vazduha u mreži Zero Waste Europe, rekao je da izveštaj pokazuje da bi uključivanje spalioni otpada u EU ETS donelo trostruku korist, ne samo za klimu, već i za otvaranje novih radnih mesta i za pomoć Evropi da se približi cirkularnijoj ekonomiji kroz podsticanje sprečavanja nastanka otpada i njegovog recikliranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

8. oktobar 2021. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

8. oktobar 2021. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

8. oktobar 2021. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

8. oktobar 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači