Vesti

Đaci iz Hrvatske uključuju se u globalni protest protiv klimatskih promena

djaci-hrvatska-globalni-protest-klimatske-promene

Photo: https://twitter.com/GretaThunberg

Objavljeno

09.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Učenici srednjih škola iz Hrvatske pridružiće se 15. marta srednjoškolcima iz ukupno 85 zemalja širom sveta koji već godinu dana protestuju u okviru pokreta pod nazivom „Globalni klimatski protest za budućnost“ koji je pokrenula prošle godine mlada Šveđanka Greta Thunberg (16). Broj protesta raste iz dana u dan, a učenici iz Hrvatske priključuju se srednjoškolcima iz Slovenije, Rumunije i Severne Makedonije.

Pokret koji je pre godinu dana pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg, posle godinu dana okuplja srednjoškolce iz čak 85 zemalja širom sveta. Mlađe generacije, iako još u školskim klupama, veoma su zabrinute za budućnost planete, i dok njihovi roditelji prilično pasivno posmatraju kako klimatske promene napreduju, deca su odlučila da borbu za normalnu budućnost koja podrazumeva snažnu akciju protiv klimatskih promena, uzmu u svoje ruke.

Mlade komšije iz Hrvatske, kako prenosi portal Srednja, okupiće se u Zagrebu, gde je policiji i predat zahtev učenika za okupljanje.

Evropski srednjoškolci masovno u protestima, političari negoduju

Broj protesta koje organizuju srednjoškolci širom Evrope iz dana u dan se povećava. Ipak, iako bismo mogli očekivati da će evropski političari, koji i sami zagovaraju snažnu klimatsku akciju, podržati svoje mlade sugrađane, oni na to ne gledaju blagonaklono, a belgijska ministarka zaštite životne sredine Joke Schauvliege, ostala je bez ministarske fotelje jer je učenike optužila da idu na proteste da ne bi išlu u školu, odnosno da su podpali pod uticaj neimenovanih izvora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je iznenadila mnoge kada je proteste povezala sa spoljnim faktorima. Merkelova je rekla da u Nemačkoj deca protestvuju da bi zaštitili klimu i da je to važno pitanje, ali da je „nemoguće zamisliti da nemačka deca, odjednom i bez spoljašnjeg uticaja, dođu na ideju da treba da učestvuju u ovom procesu“. Njena izjava se dovodi u vezu i sa komentarima koje je iznela na godišnjoj Minhenskoj bezbedonosnoj konferenciji, kada je pomenula proteste nakon razgovora o hibridnom ratovanju  koje kao pretnja dolazi od Rusije.

Novi protest zakazan za 15. mart 

U petak, 15.marta ponovo će đaci izaći na ulice u ukupno 78 zemalja u kojima će biti organizovano ukupno 939 događaja. Na društvenim mrežama zaživelo je nekoliko  hashtag-ova, poput #FridaysforFuture i #ClimateStrike. Obavezno ih upratite!

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. mart 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

9. mart 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

9. mart 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine