Energetska efikasnost

Crna Gora predstavlja akcioni plan energetske efikasnosti

Slika: www.privrednakomora.me

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Treći akcioni plan energetske efikasnosti (EEAP) za period 2016.-2018., pripremilo je Ministarstvo ekonomije, a Vlada ga je usvojila 30. juna.

Plan je predstavljen u Privrednoj komori Crne Gore na sastanku Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i životnu sredinu. Dokument je usaglašen sa zahtjevima novih direktiva Evropske unije na polju energetske efikasnosti. Istovremeno, plan predstavlja detaljan vodič za provedbu politika na polju energetske efikasnosti u smislu potrošnje konačne energije za period od naredne tri godine, izvještaj sa detaljnim pregledom aktivnosti, i procjenu ostvarenih ušteda u potrošnji energije u odnosu na ciljeve postavljene u prethodnom akcionom planu.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), izjavila je da ova njemačka organizacija već devet godina pruža podršku, kroz različite aktivnosti i projekte, mreži subjekata iz Jugoistočne Evrope koji se bave energetskom efikasnošću. Pohvalila je Direktorat za energetsku efikasnost, naročito direktne učesnike u izradi dokumenta – Milorada Burzana i Božidara Pavlovića.

Na nedavno održanom samitu u Parizu, odobreno je 50 miliona eura za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti.

„EEAP sadrži četiri osnovna cilja zasnovana na prioritetima Zakona o efikasnom korištenju energije,“ izjavila je Dragica Sekulić, generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore. Riječ je o sprovođenju zakona popunjavanjem i poboljšanjem regulatornog i institucionalnog okvira, zatim podizanje svijesti o novim zakonskim propisima i dobrim praksama u oblasti energetske efikasnosti u javnim institucijama, lokalnim vlastima, velikim potrošačima, profesionalnim organizacijama i slično. Također je planirano poboljšanje statističkih i nadzornih sistema u oblasti energetske efikasnosti i provođenje mjera štednje energije.

Ukupno 19 mjera energetske efikasnosti sadržanih u EEAP-u odnosi se na zgrade, domaćinstva, usluge, transport, energetske operatere i horizontalne mjere. Specifično je to što su nove direktive obuhvatile i sektore proizvodnje, distribucije i prijenosa energije.

Gđa Sekulić je obavijestila članove odbora da je na nedavno održanom samitu u Parizu, za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti, odobreno 50 miliona eura. Očekuje se da će sredstva biti dostupna kroz komercijalne kredite.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

8. jul 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

8. jul 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. jul 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. jul 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.