Energetska efikasnost

Crna Gora predstavlja akcioni plan energetske efikasnosti

Slika: www.privrednakomora.me

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Treći akcioni plan energetske efikasnosti (EEAP) za period 2016.-2018., pripremilo je Ministarstvo ekonomije, a Vlada ga je usvojila 30. juna.

Plan je predstavljen u Privrednoj komori Crne Gore na sastanku Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i životnu sredinu. Dokument je usaglašen sa zahtjevima novih direktiva Evropske unije na polju energetske efikasnosti. Istovremeno, plan predstavlja detaljan vodič za provedbu politika na polju energetske efikasnosti u smislu potrošnje konačne energije za period od naredne tri godine, izvještaj sa detaljnim pregledom aktivnosti, i procjenu ostvarenih ušteda u potrošnji energije u odnosu na ciljeve postavljene u prethodnom akcionom planu.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), izjavila je da ova njemačka organizacija već devet godina pruža podršku, kroz različite aktivnosti i projekte, mreži subjekata iz Jugoistočne Evrope koji se bave energetskom efikasnošću. Pohvalila je Direktorat za energetsku efikasnost, naročito direktne učesnike u izradi dokumenta – Milorada Burzana i Božidara Pavlovića.

Na nedavno održanom samitu u Parizu, odobreno je 50 miliona eura za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti.

„EEAP sadrži četiri osnovna cilja zasnovana na prioritetima Zakona o efikasnom korištenju energije,“ izjavila je Dragica Sekulić, generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore. Riječ je o sprovođenju zakona popunjavanjem i poboljšanjem regulatornog i institucionalnog okvira, zatim podizanje svijesti o novim zakonskim propisima i dobrim praksama u oblasti energetske efikasnosti u javnim institucijama, lokalnim vlastima, velikim potrošačima, profesionalnim organizacijama i slično. Također je planirano poboljšanje statističkih i nadzornih sistema u oblasti energetske efikasnosti i provođenje mjera štednje energije.

Ukupno 19 mjera energetske efikasnosti sadržanih u EEAP-u odnosi se na zgrade, domaćinstva, usluge, transport, energetske operatere i horizontalne mjere. Specifično je to što su nove direktive obuhvatile i sektore proizvodnje, distribucije i prijenosa energije.

Gđa Sekulić je obavijestila članove odbora da je na nedavno održanom samitu u Parizu, za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti, odobreno 50 miliona eura. Očekuje se da će sredstva biti dostupna kroz komercijalne kredite.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike