x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crna Gora predstavlja akcioni plan energetske efikasnosti

08.07.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: www.privrednakomora.me

Treći akcioni plan energetske efikasnosti (EEAP) za period 2016.-2018., pripremilo je Ministarstvo ekonomije, a Vlada ga je usvojila 30. juna.

Plan je predstavljen u Privrednoj komori Crne Gore na sastanku Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i životnu sredinu. Dokument je usaglašen sa zahtjevima novih direktiva Evropske unije na polju energetske efikasnosti. Istovremeno, plan predstavlja detaljan vodič za provedbu politika na polju energetske efikasnosti u smislu potrošnje konačne energije za period od naredne tri godine, izvještaj sa detaljnim pregledom aktivnosti, i procjenu ostvarenih ušteda u potrošnji energije u odnosu na ciljeve postavljene u prethodnom akcionom planu.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), izjavila je da ova njemačka organizacija već devet godina pruža podršku, kroz različite aktivnosti i projekte, mreži subjekata iz Jugoistočne Evrope koji se bave energetskom efikasnošću. Pohvalila je Direktorat za energetsku efikasnost, naročito direktne učesnike u izradi dokumenta – Milorada Burzana i Božidara Pavlovića.

Na nedavno održanom samitu u Parizu, odobreno je 50 miliona eura za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti.

„EEAP sadrži četiri osnovna cilja zasnovana na prioritetima Zakona o efikasnom korištenju energije,“ izjavila je Dragica Sekulić, generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore. Riječ je o sprovođenju zakona popunjavanjem i poboljšanjem regulatornog i institucionalnog okvira, zatim podizanje svijesti o novim zakonskim propisima i dobrim praksama u oblasti energetske efikasnosti u javnim institucijama, lokalnim vlastima, velikim potrošačima, profesionalnim organizacijama i slično. Također je planirano poboljšanje statističkih i nadzornih sistema u oblasti energetske efikasnosti i provođenje mjera štednje energije.

Ukupno 19 mjera energetske efikasnosti sadržanih u EEAP-u odnosi se na zgrade, domaćinstva, usluge, transport, energetske operatere i horizontalne mjere. Specifično je to što su nove direktive obuhvatile i sektore proizvodnje, distribucije i prijenosa energije.

Gđa Sekulić je obavijestila članove odbora da je na nedavno održanom samitu u Parizu, za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti, odobreno 50 miliona eura. Očekuje se da će sredstva biti dostupna kroz komercijalne kredite.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.