Energetska efikasnost

Crna Gora predstavlja akcioni plan energetske efikasnosti

Slika: www.privrednakomora.me

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Treći akcioni plan energetske efikasnosti (EEAP) za period 2016.-2018., pripremilo je Ministarstvo ekonomije, a Vlada ga je usvojila 30. juna.

Plan je predstavljen u Privrednoj komori Crne Gore na sastanku Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i životnu sredinu. Dokument je usaglašen sa zahtjevima novih direktiva Evropske unije na polju energetske efikasnosti. Istovremeno, plan predstavlja detaljan vodič za provedbu politika na polju energetske efikasnosti u smislu potrošnje konačne energije za period od naredne tri godine, izvještaj sa detaljnim pregledom aktivnosti, i procjenu ostvarenih ušteda u potrošnji energije u odnosu na ciljeve postavljene u prethodnom akcionom planu.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), izjavila je da ova njemačka organizacija već devet godina pruža podršku, kroz različite aktivnosti i projekte, mreži subjekata iz Jugoistočne Evrope koji se bave energetskom efikasnošću. Pohvalila je Direktorat za energetsku efikasnost, naročito direktne učesnike u izradi dokumenta – Milorada Burzana i Božidara Pavlovića.

Na nedavno održanom samitu u Parizu, odobreno je 50 miliona eura za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti.

„EEAP sadrži četiri osnovna cilja zasnovana na prioritetima Zakona o efikasnom korištenju energije,“ izjavila je Dragica Sekulić, generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore. Riječ je o sprovođenju zakona popunjavanjem i poboljšanjem regulatornog i institucionalnog okvira, zatim podizanje svijesti o novim zakonskim propisima i dobrim praksama u oblasti energetske efikasnosti u javnim institucijama, lokalnim vlastima, velikim potrošačima, profesionalnim organizacijama i slično. Također je planirano poboljšanje statističkih i nadzornih sistema u oblasti energetske efikasnosti i provođenje mjera štednje energije.

Ukupno 19 mjera energetske efikasnosti sadržanih u EEAP-u odnosi se na zgrade, domaćinstva, usluge, transport, energetske operatere i horizontalne mjere. Specifično je to što su nove direktive obuhvatile i sektore proizvodnje, distribucije i prijenosa energije.

Gđa Sekulić je obavijestila članove odbora da je na nedavno održanom samitu u Parizu, za potrebe projekata posvećenih energetskoj efikasnosti, odobreno 50 miliona eura. Očekuje se da će sredstva biti dostupna kroz komercijalne kredite.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije