OIE

Crna Gora podstiče energetsku efikasnost u domaćinstvima, finansira solarne panele za firme

Crna Gora energetsku efikasnost domacinstvima, solarne panele firme

Roy Buri from Pixabay

Objavljeno

07.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Crne Gore pojačava napore za sprovođenje energetske tranzicije specijalizovanim kreditnim paketom kojeg male firme mogu da iskoriste za instaliranje fotonaponskih sistema i još da se prijave za bespovratna sredstva, kao i beskamatnim zajmovima za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Investiciono-razvojni fond (IRF) i i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) Crne Gore uveli su kreditnu liniju za kompanije, preduzetnike i preduzetnice i poljoprivredne proizvođače za instalaciju pogona za proizvodnju struje iz energije sunca i to uz mogućnost subvencionisanja kredita grantovima.

Sredstva su dostupna do kraja godine. Pozajmice iznose od 3.000 do 400.000 evra, a kamata iznosi tri odsto godišnje. Period otplate može da traje do deset godina uključujući grejs period maksimalne dužine godinu dana.

Tehnički i drugi uslovi podeljeni su na kategorije do deset kilovata i preko toga. Svi fotonaponski sistemi imaće mogućnost isporučivanja struje u mrežu.

Grantovi su za krovne solarne sisteme snage preko tri kilovata

Ukoliko ispunjavaju kriterijume za subvenciju, korisnici mogu i da dobiju grant za kofinansiranje vrednosti do 40 odsto opravdanih troškova ili najviše 25.000 evra. Ukupan iznos je stotinu hiljada evra.

U dokumentaciji stoji da su bespovratna sredstva namenjena za krovne solarne sisteme za proizvodnju električne energije od najmanje tri kilovata. Projektima će biti dodeljeno najviše stotinu bodova tokom postupka rangiranja. Za učestvovanje žena sledi najviše pet poena, a maksimalnih deset za prijavljene iz oblasti poljoprivrede, turizma i energetike i za one iz nerazvijenih opština.

Rok za prijave za grantove je 17. septembar.

Mehanizam će biti primenjen u saradnji s Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori, kojeg finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Ministarstvo traži izvođače za program od 200.000 evra za energetsku efikasnost u domaćinstvima

Ministarstvo kapitalnih investicija pozvalo je preduzeća koja se bave sprovođenjem mera energetske efikasnosti da do 27. avgusta pošalju ponude za učestvovanje u mehanizmu dodele beskamatnih kredita domaćinstvima. Vlada je za projekat odredila 200.000 evra.

Korisnici ili korisnice će moći da kupe i ugrade sistem za grijanje na pelet i briket, visokoefikasne toplotne pumpe za grejanje objekta ili split i multisplit sistema za grejanje i hlađenje, da finansiraju izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

Ministarstvo je saopštilo da će pokriti troškove na ime kamate i obrade kredita. Građanima su na raspolaganju pozajmice vrednosti 10.000 evra po osobi, uz rok otplate do šest godina.

Komentara: (1)
Nebojša Korać / 14.08.2021.

Poštovani gospodine Igore,
Da li možete da me preciznije upoznate sa mogućnošću apliciranja za navedene panele i koja je to površina krovne konstrukcije objekta ( kuće) da bi se apliciralo za snagu od 3 kW i više.
Živim u Bijelom Polju i posjedujem dvije kuće. Na jednoj kući je krov na dvije vode, a jedna strana iznosi 50m kvadratnih, dok na drugoj kući strana okrenuta najboljoj osunčanosti iznosi 40m kvadratnih. Na oba objekta postoje mjerne jedinice( satovi) koji su aktivni i uredan sam platiša. Po Vama da li ispunjavam mogućnosti za apliciranja koja ste naveli u gornjem dijelu teksta i koji bi po Vama iznos subvenicije zadovoljavao da ih i ostvarim.
S poštovanjem, Nebojša.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

7. avgust 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

7. avgust 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

7. avgust 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

7. avgust 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.