OIE

Podrška u grantovima, zajmovima za fotonaponske panele u Crnoj Gori

grantovima zajmovima fotonaponske panele u Crnoj Gori

Investiciono-razvojni fond Crne Gore

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Privrednici i poljoprivrednici u Crnoj Gori moći će da konkurišu za subvencije od ukupno sto hiljada evra za projekte korišćenja obnovljivih izvora energije i da dobiju zajmove do 400.000 evra za postavljanje fotonaponskih sistema.

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) počinju saradnju u zelenom finansiranju u Crnoj Gori. Protokol su potpisali izvršna direktorica IRF-a Irena Radović i vršilac dužnosti izvršnog direktora Eko fonda Draško Boljević, u prisustvu predsjednika Odbora direktora IRF-a Velizara Kaluđerovića i predsednice Odbora direktora Eko fonda Nataše Jevrić.

Oni će sprovesti javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava od ukupno sto hiljada evra. Subvencije su za projekte korišćenja obnovljivih izvora energije, a realizuje ih Eko-fond uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Uštede, produktivnost, smanjenje emisija

Grantovi iznose do 40 odsto prihvatljivih troškova ili najviše 25.000 evra po korisniku. Ciljevi projekta su smanjenje troškova na ime električne energije, povećanje produktivnosti privrednika i poljoprivrednika i značajno smanjenje emisija ugljen-dioksida, kažu u Eko-fondu.

Sa svoje strane, IRF je saopštio da će kreditirati krajnje korisnike putem novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu. Fond je saopštio da će sredstva odobravati preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima.

Program na tragu međunarodnih sporazuma o klimi

Krediti će iznositi od 3.000 do 400.000 evra po kamatnoj stopi od tri odsto na godišnjem nivou i uz rok otplate do 10 godina uključujući grejs period do godinu dana, saopšteno je.

Ovom prilikom, direktorica Radović je istakla važnost partnerstva IRF-a i Eko-fonda u pravcu podsticaja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača. Istakla je uverenje da će ovaj i slični programi doprineti postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroelektrane-na-vodi-eu

EU prete izazovi u ostvarivanju ambicioznih ciljeva za vetroelektrane na moru

28 јуна 2022 - Problemi mogu nastati zbog nedovoljnog broja specijalnih brodova za montiranje vetroturbina na vodi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

eko-step-pellet-solarni-paneli-prozjumeri

Eko Step Pellet pustio u rad solarnu elektranu od 1 MW

27 јуна 2022 - Oko 2.000 solarnih panella pojedinačne snage 550 W postavljeno je na krovovima objekata u krugu fabrike