OIE

Crna Gora dala u zakup zemljište za vetroelektranu Sinjajevina

Crna-Gora-zakup-zemljiste-vetroelektranu-Sinjajevina

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firme N1, Sistem-MNE i Permonte, sve sa sedištem u Podgorici, potpisale su ugovor o zakupu 203 hektara državnog zemljišta za projekat vetroelektrane Sinjajevina.

Crna Gora je ugovorila zakup trećeg zemljišta za projekte vetroparkova. Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine saopštilo je Vijestima da je 30-godišnji sporazum za 203 hektara potpisalo sa konzorcijumom investitora.

N1, Sistem-MNE i Permonte, registrovani u Podgorici, nastupili su kao jedini ponuđač za zemljište u opštini Šavnik. Sastoji se od 17 parcela neplodne zemlje i pašnjaka u katastarskim opštinama Baon, Timar, Krnja Jela i Tušinja.

Početna cena na nadmetanju održanom 1. marta iznosila je 569.500 evra godišnje. Suma će sveke godine biti usklađivana sa inflacijom, stoji u uslovima konkursa. Uzimanjem zemljišta u zakup, konzorcijum je na sebe preuzeo obavezu projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vetroelektrane s turbinama od po najviše 6,6 megavata.

Sinjajevina ili Sinjavina je najveća planina po površini u Crnoj Gori. Zahvata delove opština Kolašin, Žabljak, Šavnik i Mojkovac.

Po istom modelu, Energy 2 sprema projekat Sinjajevina – Part 1 u Kolašinu. Postrojenje je planirano da ima 17 tornjeva i ukupno 112,2 megavata. Vlada je urbanističko-tehničke uslove usvojila u decembru.

Alcazar Energy je u isti takav zakup dobio zemljište za vetroelektranu Bijela, isto u Šavniku. Sistem-MNE učestvuje i u ovom projektu, s kapacitetom od 118 megavata. Inače, ministarstvo je u januaru objavilo poziv za uzimanje 150 hektara državnog zemljišta za istu svrhu u oblasti Korita u opštini Bijelo Polje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. april 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. april 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. april 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.