OIE

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energy 2 razvija projekat vetroparka Sinjajevina u Kolašinu. To preduzeće će morati da učestvuje u nadmetanju za uzimanje zemljišta u najam, budući da je vlada uputila javni poziv za tu lokaciju.

Osim što usvaja na desetine odluka o urbanističko-tehničkim uslovima za projekte solarnih i vetroparkova, Vlada Crne Gore se u okviru svojih napora da ubrza uvođenje obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem okrenula i davanju zemljišta u zakup.

Nakon prošlomesečnog javnog poziva za 63,5 hektara državnog zemljišta u opštini Šavnik za vetropark Bijela, investitori će uskoro imati priliku da se nadmeću za 154 hektara u obližnjem Kolašinu. Početna cena je 539.000 evra mesečno, a rok za prijave ističe 25. septembra. Licitacija za zemljište u Kolašinu će biti održana uživo 28. septembra, u Ministarstvu finansija.

Međutim, nameće se zaključak da će se ovim potezom prosto formalizovati prelazak projekta vetroelektrane firme Energy 2, registrovane u Podgorici, u narednu fazu. Vlada je ranije objavila da je od nje dobila zahtev za dugoročni zakup zemljišta u Kolašinu i Mojkovcu, kako bi rešila imovinskopravna pitanja.

Najam u Kolašinu će biti na 30 godina

Projekat je nazvan Sinjajevina – Part 1. Segment na strani Kolašina je pored sela Lipovska Bistrica. Vlada namerava da zemljište u zakup dâ na 30 godina. Vetrenjače mogu da imaju po najviše sedam megavata. Iznos najma će se prilagođavati inflaciji.

Preduzeće je u vlasništvu Milutina Mićanovića i Valentine Stanaj i oboje imaju jednak udeo, pokazuju podaci iz javnog registra. Energy 2 je osnovan u februaru.

Firma koja razvija projekat vetroparka Bijela podnela zahtev ekološkom regulatoru

Što se tiče Šavnika, kompanija Vjetro park Bijela je nedavno zatražila od Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore da utvrdi da li je u obavezi da za svoju planiranu investiciju izradi elaborat o uticaju na okolinu. Lokacija se sastoji od 33 hektara privatnog i 63,5 hektara zemljišta u javnom vlasništvu.

Firma je već uzela sve privatne parcele u zakup na po 30 godina, stoji u dokumentu, a podnela je zahtev i za javno zemljište. Planirani kapacitet je 119 megavata.

Preduzeće je navelo da se opredelilo za turbine Siemens Gamesa od po 6,6 megavata. Kapacitet iskorišćenja je 31,9 odsto, dodalo je. Vjetro park Bijela je, inače, godišnju proizvodnju procenio na 333 gigavat-sata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

21. septembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

21. septembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

21. septembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti