Energetska efikasnost

Bugarska vlada stavila na javnu raspravu novi akcioni plan za energetsku efikasnost

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarsko ministarstvo energetike je stavilo na javnu raspravu nacrt izmenjenog Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost za period 2014. do 2020. godine čiji cilj je smanjivanje utroška energije u zemlji. Prvobitni akcioni plan je podnet na odobravanje Evropskoj komisiji 2014. godine sa obavezom da bude unapređen u roku od tri godine.

Prema nacrtu novog akcionog plana, količina energije upotrebljene u toj zemlji treba da se smanji sa količine ekvivalentne upotrebi 18,46 milion tona nafte i derivata (bez mera energetske efikasnosti) na 16,87 miliona tona.

U nacrtu se navodi da bi implementacija nacionalnih ciljeva u energetskoj efikasnosti trebalo da dovede to smanjivanja primarnog energetskog intenziteta u potrošnji unutar te zemlje članice EU za 41 odsto 2020. godine u poređenju sa 2005. godinom.

Bugarska finansira svoj program Mera za energetsku efikasnost iz raznih izvora među kojima su Program BG04 za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, Finansijski mehanizam evropskog ekonomskog prostora, Fonda za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, Nacionalni program energetske efikasnosti za stambene zgrade i druge izvore.

Nacrtom novog akcionog plana su obuhaćene mere za energetsku efikasnost svih zgrada i postrojenja koja se koriste na svim nivoima vlasti kao i nabavka visoko kvalitetnih proizvoda, usluga i zgrada za lokalne i državne vlasti i institucije.

Novim akcionim planom se reguliše i unapređivanje energetske efikasnosti pri hlađenju i grejanju državnih zgrada, konverziju, prenos i distribuciju energije i finansijski mehanizmi za stimulisanje mera za poboljšanje energetske efikasnosti.

Bugarske vlasti će uspostaviti Fond za energetsku efikasnosti i obnovljivu energiju i pokrenuće operativni program za Inovacije i konkurentnost kao i operativni program za rast u regionima. Biće ustanovljen i Nacionalni Eko Fond sa programom za klimatske investicije, program za razvoj ruralnih sredina i program zajmova za energetsku efikasnost domaćinstava.

Bugarska u novom nacrtu nacionalnog akcionog plana dobija i nacionalni program za dugoročne investicije u implementaciji mera energetske efikasnosti u javni i privatnim stambenim i komercijalnim zgradama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. septembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. septembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.