Energetska kriza

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Foto: Josep Borrell Fontelles / Twitter

Objavljeno

28.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija želi da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa. On je takođe pozvao na jačanje trgovinske saradnje i rekao da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“.

Prilikom učešća na Iberijsko-američkom samitu u Santo Domingu, prestonici Dominikanske Republike, Borelj je nagovestio da će EU da se distancira od Kine da bi izbegla zavisnost kakva je, po njegovim rečima, bila od ruskog gasa.

„Otkrili smo da su zavisnosti, koja su bile gradivni elementi mira, takođe oružje koje se može okrenuti protiv nas“, rekao je. Borelj je i potpredsednik Evropske komisije. EU je pre rata u Ukrajini 40 procenata gasa uvozila iz Rusije.

„Želimo da u novoj, digitalnoj eri izbegnemo da naš odnos sa Kinom generiše zavisnosti poput onih koje smo imali sa Rusijom u vreme fosilnih goriva„, izjavio je.

EU mora da pazi da ne zameni jednu vrstu zavisnosti, od uvoza ruskih energenata, za drugu, jer se trenutno uglavnom oslanja na uvoz velikog broja tehnologija i sirovina potrebnih za zelenu tranziciju. U komisiji ističu da EU posebno zavisi od Kine, koja je uspela da izgradi dominantnu poziciju kroz visok nivo državnih investicija i ogromne subvencije.

Španski premijer i francuski predsednik su zakazali posete Kini

Španski premijer Pedro Sančez najavio će otputovati u Peking sledeće nedelje, dok je francuski predsednik Emanuel Makron zakazao posetu Kini za početak aprila.

Borelj je takođe istakao da Latinska Amerika zbog ogromnih rezervi litijuma ima potencijal da postane „novi Persijski zaliv“. On je pozvao na jačanje trgovinske saradnje između zemalja Južne Amerike i EU. On je takođe konstatovao da EU nije više prvi trgovinski partner Latinske Amerike, već je to je Kina.

Potpresednik Evropske komisije je ohrabrio saradnju i intenziviranje političkog dijaloga između Evropske unije i Latinske Amerike i Kariba, posebno u oblastima digitalne, zelene i pravedne tranzicije, ekonomskog, trgovinskog i održivog razvoja kao i jačanje saradnje u oblastima energetike i bezbednosti.

Sastanak u Santo Domingu je bio uvertira za susret Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) i EU polovinom jula u Briselu, prvom koji će se održati od 2015. godine.

Kako navodi španski dnevnik El Pais, na samitu je primetno bilo odsustvo predsednika Brazila Luiza Inasija Lule da Silve i predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

28. mart 2023. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

28. mart 2023. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

28. mart 2023. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

28. mart 2023. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.