Energetska kriza

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Foto: Josep Borrell Fontelles / Twitter

Objavljeno

28.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija želi da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa. On je takođe pozvao na jačanje trgovinske saradnje i rekao da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“.

Prilikom učešća na Iberijsko-američkom samitu u Santo Domingu, prestonici Dominikanske Republike, Borelj je nagovestio da će EU da se distancira od Kine da bi izbegla zavisnost kakva je, po njegovim rečima, bila od ruskog gasa.

„Otkrili smo da su zavisnosti, koja su bile gradivni elementi mira, takođe oružje koje se može okrenuti protiv nas“, rekao je. Borelj je i potpredsednik Evropske komisije. EU je pre rata u Ukrajini 40 procenata gasa uvozila iz Rusije.

„Želimo da u novoj, digitalnoj eri izbegnemo da naš odnos sa Kinom generiše zavisnosti poput onih koje smo imali sa Rusijom u vreme fosilnih goriva„, izjavio je.

EU mora da pazi da ne zameni jednu vrstu zavisnosti, od uvoza ruskih energenata, za drugu, jer se trenutno uglavnom oslanja na uvoz velikog broja tehnologija i sirovina potrebnih za zelenu tranziciju. U komisiji ističu da EU posebno zavisi od Kine, koja je uspela da izgradi dominantnu poziciju kroz visok nivo državnih investicija i ogromne subvencije.

Španski premijer i francuski predsednik su zakazali posete Kini

Španski premijer Pedro Sančez najavio će otputovati u Peking sledeće nedelje, dok je francuski predsednik Emanuel Makron zakazao posetu Kini za početak aprila.

Borelj je takođe istakao da Latinska Amerika zbog ogromnih rezervi litijuma ima potencijal da postane „novi Persijski zaliv“. On je pozvao na jačanje trgovinske saradnje između zemalja Južne Amerike i EU. On je takođe konstatovao da EU nije više prvi trgovinski partner Latinske Amerike, već je to je Kina.

Potpresednik Evropske komisije je ohrabrio saradnju i intenziviranje političkog dijaloga između Evropske unije i Latinske Amerike i Kariba, posebno u oblastima digitalne, zelene i pravedne tranzicije, ekonomskog, trgovinskog i održivog razvoja kao i jačanje saradnje u oblastima energetike i bezbednosti.

Sastanak u Santo Domingu je bio uvertira za susret Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) i EU polovinom jula u Briselu, prvom koji će se održati od 2015. godine.

Kako navodi španski dnevnik El Pais, na samitu je primetno bilo odsustvo predsednika Brazila Luiza Inasija Lule da Silve i predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

28. mart 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

28. mart 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

28. mart 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

28. mart 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije