Električna energija

BiH traži rešenje da ne izgubi fondove KfW-a nakon odustajanja od HE Salakovac

BiH trazi resenje da ne izgubi fondove KfW-a nakon odustajanja od HE Salakovac

Photo: mft.gov.ba

Objavljeno

09.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s predstavnicima nemačke Razvojne banke KfW i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) u pokušaju da se spreči obustava milionskih projekata, koje u BiH finansira nemačka Vlada, nakon što je EPBiH odlučila da odustane od projekta obnove Hidroelektrane (HE) Salakovac.

“Ministar Bevanda i rukovodstvo KfW-a upoznati su da je JP Elektroprivreda BiH odlučila da odustane od projekta izgradnje HE Salakovac koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 miliona evra i grantom od milion evra,“ saopštilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon sastanka sa direktorom KfW u BiH Matijasom Šmit-Rozenom i saradnicima, kojem su takođe prisustvovali predstavnici Ambasade Nemačke u BiH i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Obnova HE Salakovac predviđena je međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine, a obaveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine, i ukoliko do tada ne bude potpisan sporazum o zajmu, Bosna i Hercegovina će izgubiti milionska sredstva, navodi se u saopštenju.

“Ovo su više nego jaki razlozi da se organizuje sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i KfW-a kako bi se pronašla rešenja kroz zamenske projekte ili nastavak postojećih”, naglasio je Bevanda.

U saopštenju se navodi da je na sastanku zaključeno da će predstavnici Vlade Federacije BiH i EPBiH nastaviti pregovore s KfW-om kako bi postigli najbolje rešenje.

Prema rečima Bevande, Ministarstvo finansija i trezora BiH učiniće sve da ne dođe do gubitka sredstava, ugrožavanja strateških projekata, niti narušavanja dugogodišnje saradnje s nemačkom Vladom i KfW-om, kao i da očekuje isti pristup i od drugih institucija kojih se tiče ovaj projekat.

Bevanda je takođe naveo da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i nemačkom Vladom izuzetno značajna i uspešna jer se trenutno realizuje osam projekata ukupne vrednosti 336 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

9. mart 2018. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

9. mart 2018. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

9. mart 2018. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

9. mart 2018. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada