Električna energija

BiH menja ekološke dozvole za dve nove elektrane da bi ispoštovala direktivu EU

BiH menja ekoloske dozvole za dve nove elektrane da bi ispostovala direktivu EU

Photo: EPBiH

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) dogovorili su promenu ekoloških dozvola za termoelektrane (TE) „Banovići“ i „Tuzla 7“ u cilju usklađivanja sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije.

Ekološke dozvole su bile predmet dva spora, koje je zbog neusklađenosti sa acquis (pravne tekovine EU) protiv BiH vodila EZ, navedeno je u saopštenju Sekretarijata EZ.

BiH je u postupku izgradnje dve termoelektrane na ugalj u saradnji sa kineskim partnerima.

U julu 2017. godine, Sekretarijat i BiH potpisali su Sporazum o arbitraži u vezi sa ekološkim dozvolama za dve planirane velike termoelektrane (TE „Banovići“ i TE „Tuzla“).

“Kao rezultat uspešnog posredovanja, dve strane su se saglasile da promene ekološke dozvole za  TE „Banovići“ i TE „Tuzla 7“ u cilju ispunjavanja relevantnih standarda iz Poglavlja III i Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama novih postrojenja”, naveo je Sekretarijat EZ.

Poglavlje III se odnosi na posebne odredbe za velike termoelektrane, a Aneks V se bavi graničnim vrednostima emisija i minimalnom stopom odsumporavanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo je Sekretarijatu EZ konačnu verziju ekoloških dozvola za obe elektrane.

„Sekretarijat je analizirao dve ekološke dozvole i odlučio da ne pokrene postupak arbitraže protiv BiH“, saopštio je Sekretarijat.

Direktiva o industrijskim emisijama je glavni instrument EU kojim reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih instalacija.

Na osnovu Odluke Ministarskog veća EZ, jedino Poglavlje III, Aneks V i član 72 (3) – (4) ove Direktive primjenjuju se u Energetskoj zajednici.

U slučaju novih postrojenja, ugovorne strane EZ moraju primenjivati odredbe Direktive od 1. januara 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

12. decembar 2017. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

12. decembar 2017. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacije BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

12. decembar 2017. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

12. decembar 2017. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem