Električna energija

BiH menja ekološke dozvole za dve nove elektrane da bi ispoštovala direktivu EU

BiH menja ekoloske dozvole za dve nove elektrane da bi ispostovala direktivu EU

Photo: EPBiH

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) dogovorili su promenu ekoloških dozvola za termoelektrane (TE) „Banovići“ i „Tuzla 7“ u cilju usklađivanja sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije.

Ekološke dozvole su bile predmet dva spora, koje je zbog neusklađenosti sa acquis (pravne tekovine EU) protiv BiH vodila EZ, navedeno je u saopštenju Sekretarijata EZ.

BiH je u postupku izgradnje dve termoelektrane na ugalj u saradnji sa kineskim partnerima.

U julu 2017. godine, Sekretarijat i BiH potpisali su Sporazum o arbitraži u vezi sa ekološkim dozvolama za dve planirane velike termoelektrane (TE „Banovići“ i TE „Tuzla“).

“Kao rezultat uspešnog posredovanja, dve strane su se saglasile da promene ekološke dozvole za  TE „Banovići“ i TE „Tuzla 7“ u cilju ispunjavanja relevantnih standarda iz Poglavlja III i Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama novih postrojenja”, naveo je Sekretarijat EZ.

Poglavlje III se odnosi na posebne odredbe za velike termoelektrane, a Aneks V se bavi graničnim vrednostima emisija i minimalnom stopom odsumporavanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo je Sekretarijatu EZ konačnu verziju ekoloških dozvola za obe elektrane.

„Sekretarijat je analizirao dve ekološke dozvole i odlučio da ne pokrene postupak arbitraže protiv BiH“, saopštio je Sekretarijat.

Direktiva o industrijskim emisijama je glavni instrument EU kojim reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih instalacija.

Na osnovu Odluke Ministarskog veća EZ, jedino Poglavlje III, Aneks V i član 72 (3) – (4) ove Direktive primjenjuju se u Energetskoj zajednici.

U slučaju novih postrojenja, ugovorne strane EZ moraju primenjivati odredbe Direktive od 1. januara 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Šta predviđa novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

04 јула 2022 - Vlada Federacije BiH usvojila je Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije...

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu