Električna energija

BiH menja ekološke dozvole za dve nove elektrane da bi ispoštovala direktivu EU

BiH menja ekoloske dozvole za dve nove elektrane da bi ispostovala direktivu EU

Photo: EPBiH

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) dogovorili su promenu ekoloških dozvola za termoelektrane (TE) „Banovići“ i „Tuzla 7“ u cilju usklađivanja sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije.

Ekološke dozvole su bile predmet dva spora, koje je zbog neusklađenosti sa acquis (pravne tekovine EU) protiv BiH vodila EZ, navedeno je u saopštenju Sekretarijata EZ.

BiH je u postupku izgradnje dve termoelektrane na ugalj u saradnji sa kineskim partnerima.

U julu 2017. godine, Sekretarijat i BiH potpisali su Sporazum o arbitraži u vezi sa ekološkim dozvolama za dve planirane velike termoelektrane (TE „Banovići“ i TE „Tuzla“).

“Kao rezultat uspešnog posredovanja, dve strane su se saglasile da promene ekološke dozvole za  TE „Banovići“ i TE „Tuzla 7“ u cilju ispunjavanja relevantnih standarda iz Poglavlja III i Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama novih postrojenja”, naveo je Sekretarijat EZ.

Poglavlje III se odnosi na posebne odredbe za velike termoelektrane, a Aneks V se bavi graničnim vrednostima emisija i minimalnom stopom odsumporavanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo je Sekretarijatu EZ konačnu verziju ekoloških dozvola za obe elektrane.

„Sekretarijat je analizirao dve ekološke dozvole i odlučio da ne pokrene postupak arbitraže protiv BiH“, saopštio je Sekretarijat.

Direktiva o industrijskim emisijama je glavni instrument EU kojim reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih instalacija.

Na osnovu Odluke Ministarskog veća EZ, jedino Poglavlje III, Aneks V i član 72 (3) – (4) ove Direktive primjenjuju se u Energetskoj zajednici.

U slučaju novih postrojenja, ugovorne strane EZ moraju primenjivati odredbe Direktive od 1. januara 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. decembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. decembar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. decembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. decembar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana