Električna energija

BiH menja ekološke dozvole za dve nove elektrane da bi ispoštovala direktivu EU

BiH menja ekoloske dozvole za dve nove elektrane da bi ispostovala direktivu EU

Photo: EPBiH

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) dogovorili su promenu ekoloških dozvola za termoelektrane (TE) „Banovići“ i „Tuzla 7“ u cilju usklađivanja sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije.

Ekološke dozvole su bile predmet dva spora, koje je zbog neusklađenosti sa acquis (pravne tekovine EU) protiv BiH vodila EZ, navedeno je u saopštenju Sekretarijata EZ.

BiH je u postupku izgradnje dve termoelektrane na ugalj u saradnji sa kineskim partnerima.

U julu 2017. godine, Sekretarijat i BiH potpisali su Sporazum o arbitraži u vezi sa ekološkim dozvolama za dve planirane velike termoelektrane (TE „Banovići“ i TE „Tuzla“).

“Kao rezultat uspešnog posredovanja, dve strane su se saglasile da promene ekološke dozvole za  TE „Banovići“ i TE „Tuzla 7“ u cilju ispunjavanja relevantnih standarda iz Poglavlja III i Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama novih postrojenja”, naveo je Sekretarijat EZ.

Poglavlje III se odnosi na posebne odredbe za velike termoelektrane, a Aneks V se bavi graničnim vrednostima emisija i minimalnom stopom odsumporavanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo je Sekretarijatu EZ konačnu verziju ekoloških dozvola za obe elektrane.

„Sekretarijat je analizirao dve ekološke dozvole i odlučio da ne pokrene postupak arbitraže protiv BiH“, saopštio je Sekretarijat.

Direktiva o industrijskim emisijama je glavni instrument EU kojim reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih instalacija.

Na osnovu Odluke Ministarskog veća EZ, jedino Poglavlje III, Aneks V i član 72 (3) – (4) ove Direktive primjenjuju se u Energetskoj zajednici.

U slučaju novih postrojenja, ugovorne strane EZ moraju primenjivati odredbe Direktive od 1. januara 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

12. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

12. decembar 2017. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

12. decembar 2017. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

12. decembar 2017. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!