Električna energija

BiH menja ekološke dozvole za dve nove elektrane da bi ispoštovala direktivu EU

BiH menja ekoloske dozvole za dve nove elektrane da bi ispostovala direktivu EU

Photo: EPBiH

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) i vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) dogovorili su promenu ekoloških dozvola za termoelektrane (TE) „Banovići“ i „Tuzla 7“ u cilju usklađivanja sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije.

Ekološke dozvole su bile predmet dva spora, koje je zbog neusklađenosti sa acquis (pravne tekovine EU) protiv BiH vodila EZ, navedeno je u saopštenju Sekretarijata EZ.

BiH je u postupku izgradnje dve termoelektrane na ugalj u saradnji sa kineskim partnerima.

U julu 2017. godine, Sekretarijat i BiH potpisali su Sporazum o arbitraži u vezi sa ekološkim dozvolama za dve planirane velike termoelektrane (TE „Banovići“ i TE „Tuzla“).

“Kao rezultat uspešnog posredovanja, dve strane su se saglasile da promene ekološke dozvole za  TE „Banovići“ i TE „Tuzla 7“ u cilju ispunjavanja relevantnih standarda iz Poglavlja III i Aneksa V Direktive o industrijskim emisijama novih postrojenja”, naveo je Sekretarijat EZ.

Poglavlje III se odnosi na posebne odredbe za velike termoelektrane, a Aneks V se bavi graničnim vrednostima emisija i minimalnom stopom odsumporavanja.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo je Sekretarijatu EZ konačnu verziju ekoloških dozvola za obe elektrane.

„Sekretarijat je analizirao dve ekološke dozvole i odlučio da ne pokrene postupak arbitraže protiv BiH“, saopštio je Sekretarijat.

Direktiva o industrijskim emisijama je glavni instrument EU kojim reguliše emisije zagađujućih materija iz industrijskih instalacija.

Na osnovu Odluke Ministarskog veća EZ, jedino Poglavlje III, Aneks V i član 72 (3) – (4) ove Direktive primjenjuju se u Energetskoj zajednici.

U slučaju novih postrojenja, ugovorne strane EZ moraju primenjivati odredbe Direktive od 1. januara 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

12. decembar 2017. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

12. decembar 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

12. decembar 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. decembar 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra