OIE

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi javni poziv

Slika: IndiraFoto from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu objavilo je javni poziv za dodelu subvencija od najmanje 10.000 do maksimalno 25.000 evra za poljoprivredna gazdinstva, dok će mala i srednja preduzeća moći da dobiju od 12.500 do 200.000 evra.

Na ovom javnom pozivu biće raspodeljeno 700 miliona dinara (oko šest miliona evra), a do kraja godine biće objavljena još dva poziva, kako bi ove godine bile dodeljno ukupno 20 miliona evra, saoštilo je Ministarstvo.

Do kraja godine biće objavljena još dva javna poziva

Subvencije se dodeljuju po sistemu 50-40-10 što znači da bespovratna sredstva iznose do 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a deset odsto učešće fizičkog ili pravnog lica.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Prijave se mogu podneti do 4. juna, navodi se u javnom pozivu.

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije); nabavku nove opreme za digitalizaciju i/ili automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom, kao i nabavku i instaliranje novih navigacionih GPS sistema na traktore, kao i za unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u siromašnim opštinama

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Osim njih prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a, navelo je Ministarstvo.

Vrednost projekta za konkurentnu poljoprivredu koje će Ministarstvo u naredne tri godine sprovesti sa Svetskom bankom, je 38 miliona dolara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to fizičko lice, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Komentara: (1)
Ljubica Radovic / 04.06.2023.

Gde i kako mogu da se informisem sta je potrebno od dozvola za solarne panele koji se postavljanu na polloprivrednom zemljistu,zemljiste je upisano u registrar poljo zemljista I na njemi se odvija proizvodnja Maline.Zemljiste se nalazi na Kadinjaci,u blizini Uzica.Da li postoji mogucnost dobijanja nekih sredstava za izgradnju istih?Unapred hvala ,pozdrav.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. maj 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. maj 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. maj 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.