OIE

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi javni poziv

Slika: IndiraFoto from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu objavilo je javni poziv za dodelu subvencija od najmanje 10.000 do maksimalno 25.000 evra za poljoprivredna gazdinstva, dok će mala i srednja preduzeća moći da dobiju od 12.500 do 200.000 evra.

Na ovom javnom pozivu biće raspodeljeno 700 miliona dinara (oko šest miliona evra), a do kraja godine biće objavljena još dva poziva, kako bi ove godine bile dodeljno ukupno 20 miliona evra, saoštilo je Ministarstvo.

Do kraja godine biće objavljena još dva javna poziva

Subvencije se dodeljuju po sistemu 50-40-10 što znači da bespovratna sredstva iznose do 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a deset odsto učešće fizičkog ili pravnog lica.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Prijave se mogu podneti do 4. juna, navodi se u javnom pozivu.

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije); nabavku nove opreme za digitalizaciju i/ili automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom, kao i nabavku i instaliranje novih navigacionih GPS sistema na traktore, kao i za unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u siromašnim opštinama

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Osim njih prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a, navelo je Ministarstvo.

Vrednost projekta za konkurentnu poljoprivredu koje će Ministarstvo u naredne tri godine sprovesti sa Svetskom bankom, je 38 miliona dolara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to fizičko lice, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile irske ribare i investitore u Irskoj

01 јула 2022 - Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora, a sporazum su potpisali Hexicon, Sinbad i savez ribara Killybegs.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

vetroelektrane-na-vodi

Rekordna godina za vetroelektrane na vodi – instalirano 21,1 GW novih kapaciteta

29 јуна 2022 - Do kraja decenije očekuje se još 260 GW novih vetroelektrana na vodi, čime bi ukupan svetski kapacitet dostigao 316 GW, saopštio je GWEC