UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi javni poziv

Slika: IndiraFoto from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu objavilo je javni poziv za dodelu subvencija od najmanje 10.000 do maksimalno 25.000 evra za poljoprivredna gazdinstva, dok će mala i srednja preduzeća moći da dobiju od 12.500 do 200.000 evra.

Na ovom javnom pozivu biće raspodeljeno 700 miliona dinara (oko šest miliona evra), a do kraja godine biće objavljena još dva poziva, kako bi ove godine bile dodeljno ukupno 20 miliona evra, saoštilo je Ministarstvo.

Do kraja godine biće objavljena još dva javna poziva

Subvencije se dodeljuju po sistemu 50-40-10 što znači da bespovratna sredstva iznose do 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a deset odsto učešće fizičkog ili pravnog lica.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Prijave se mogu podneti do 4. juna, navodi se u javnom pozivu.

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije); nabavku nove opreme za digitalizaciju i/ili automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom, kao i nabavku i instaliranje novih navigacionih GPS sistema na traktore, kao i za unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u siromašnim opštinama

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Osim njih prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a, navelo je Ministarstvo.

Vrednost projekta za konkurentnu poljoprivredu koje će Ministarstvo u naredne tri godine sprovesti sa Svetskom bankom, je 38 miliona dolara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to fizičko lice, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici