OIE

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi

Bespovratna sredstava za ugradnju solarnih panela u poljoprivredi javni poziv

Slika: IndiraFoto from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu objavilo je javni poziv za dodelu subvencija od najmanje 10.000 do maksimalno 25.000 evra za poljoprivredna gazdinstva, dok će mala i srednja preduzeća moći da dobiju od 12.500 do 200.000 evra.

Na ovom javnom pozivu biće raspodeljeno 700 miliona dinara (oko šest miliona evra), a do kraja godine biće objavljena još dva poziva, kako bi ove godine bile dodeljno ukupno 20 miliona evra, saoštilo je Ministarstvo.

Do kraja godine biće objavljena još dva javna poziva

Subvencije se dodeljuju po sistemu 50-40-10 što znači da bespovratna sredstva iznose do 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto je kredit poslovnih banaka, a deset odsto učešće fizičkog ili pravnog lica.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Prijave se mogu podneti do 4. juna, navodi se u javnom pozivu.

Bespovratna sredstva biće dodeljena za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije); nabavku nove opreme za digitalizaciju i/ili automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom, kao i nabavku i instaliranje novih navigacionih GPS sistema na traktore, kao i za unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u siromašnim opštinama

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Osim njih prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a, navelo je Ministarstvo.

Vrednost projekta za konkurentnu poljoprivredu koje će Ministarstvo u naredne tri godine sprovesti sa Svetskom bankom, je 38 miliona dolara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to fizičko lice, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.