Električna energija

Berza električne energije BiH biće formirana sa sedištem u Mostaru

Energetska zajednica najavila dva tendera u okviru inicijative za integraciju tržišta električne energije WB6

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza električne energije CROPEX i Elektroprivreda HZ Herceg Bosne (EPHZHB) izrazile su podršku osnivanju berze električne energije u Bosni i Hercegovini i spremnost da pomognu u tome Nezavisnom operatoru sistema (NOSBiH) kao nosiocu aktivnosti buduće berze.

Berza električne energije BiH biće uspostavljena sa sedištem u Mostaru, saopštio je CROPEX posle sastanka predstavnika tri kompanije.

Sastanak je održan u drugoj polovini juna s ciljem da se razmotre aktivnosti na uspostavljanju berze u BiH i razmene informacije i ojača saradnja u pogledu trgovanja električnom energijom EPHZHB na berzi CROPEX i drugim berzama u EU.

„Elektroprivreda HZ Herceg Bosne, kao i susedna EU Berza električne energije CROPEX iz Zagreba, daju punu podršku osnivanju projektnog preduzeća Berza električne energije BiH sa sedištem u Mostaru“, navodi se u saopštenju.

CROPEX je najavio da će tri kompanije potpisati posebno pismo namere s obimom i dinamikom pružanja pomoći u skladu sa potrebama NOSBiH.

Na sastanku je potpisan zapisnik u kome su definisane smernice za pojedinačne i zajedničke aktivnosti na formiranju berzovnog trgovanja u BiH na spot tržištu (dan-unapred i unutardnevno trgovanje), s ciljem da se s električnom energijom proizvedenom u BiH najvećim delom trguje na domaćem tržištu.

Na sastanku je zaključeno i da će se ovogodišnja Regionalna energetska konferencija (REK 2017) održati u drugoj polovini oktobra i da se na njoj očekuje učešće predstavnika elektroenergetskih kompanija BiH, Hrvatske i susednih zemalja u jugoistočnoj Evropi, regulatornih tela iz BiH, kao i najviših političkih predstavnika BiH, Hrvatske, Energetske zajednice i EU. EPHZHB će biti  domaćin konferencije sa NOSBiH i CROPEX-om kao partnerima.

CROPEX je podsetio da se priključio Memorandumu o razumevanju o razvoju regionalnog tržišta električne energije šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) i da je spreman da pomogne realizaciju ciljeva Energetske zajednice u vezi sa povezivanjem tržišta električne energije iz susednih zemalja koje nisu u EU, posebno BiH, sa Hrvatskom kao susednim EU tržištem.

Istaknuto je i da uspostavljanje prekograničnog povezivanja susednih tržišta dan unapred Hrvatske i Bosne i Hercegovine može postati projekt i od EU CESEC važnosti.

Berza CROPEX, koja je nedavno pokrenula i unutardnevno tržište, učestvuje u MRC IBWT projektu povezivanja hrvatskog dan unapred tržišta preko hrvatsko-slovenačke granice na EU povezano tržište s završetkom projekta u Q2 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. jul 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. jul 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. jul 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. jul 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.