x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Berza električne energije BiH biće formirana sa sedištem u Mostaru

07.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Berza električne energije BiH biće formirana sa sedištem u Mostaru

Hrvatska berza električne energije CROPEX i Elektroprivreda HZ Herceg Bosne (EPHZHB) izrazile su podršku osnivanju berze električne energije u Bosni i Hercegovini i spremnost da pomognu u tome Nezavisnom operatoru sistema (NOSBiH) kao nosiocu aktivnosti buduće berze.

Berza električne energije BiH biće uspostavljena sa sedištem u Mostaru, saopštio je CROPEX posle sastanka predstavnika tri kompanije.

Sastanak je održan u drugoj polovini juna s ciljem da se razmotre aktivnosti na uspostavljanju berze u BiH i razmene informacije i ojača saradnja u pogledu trgovanja električnom energijom EPHZHB na berzi CROPEX i drugim berzama u EU.

“Elektroprivreda HZ Herceg Bosne, kao i susedna EU Berza električne energije CROPEX iz Zagreba, daju punu podršku osnivanju projektnog preduzeća Berza električne energije BiH sa sedištem u Mostaru”, navodi se u saopštenju.

CROPEX je najavio da će tri kompanije potpisati posebno pismo namere s obimom i dinamikom pružanja pomoći u skladu sa potrebama NOSBiH.

Na sastanku je potpisan zapisnik u kome su definisane smernice za pojedinačne i zajedničke aktivnosti na formiranju berzovnog trgovanja u BiH na spot tržištu (dan-unapred i unutardnevno trgovanje), s ciljem da se s električnom energijom proizvedenom u BiH najvećim delom trguje na domaćem tržištu.

Na sastanku je zaključeno i da će se ovogodišnja Regionalna energetska konferencija (REK 2017) održati u drugoj polovini oktobra i da se na njoj očekuje učešće predstavnika elektroenergetskih kompanija BiH, Hrvatske i susednih zemalja u jugoistočnoj Evropi, regulatornih tela iz BiH, kao i najviših političkih predstavnika BiH, Hrvatske, Energetske zajednice i EU. EPHZHB će biti  domaćin konferencije sa NOSBiH i CROPEX-om kao partnerima.

CROPEX je podsetio da se priključio Memorandumu o razumevanju o razvoju regionalnog tržišta električne energije šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) i da je spreman da pomogne realizaciju ciljeva Energetske zajednice u vezi sa povezivanjem tržišta električne energije iz susednih zemalja koje nisu u EU, posebno BiH, sa Hrvatskom kao susednim EU tržištem.

Istaknuto je i da uspostavljanje prekograničnog povezivanja susednih tržišta dan unapred Hrvatske i Bosne i Hercegovine može postati projekt i od EU CESEC važnosti.

Berza CROPEX, koja je nedavno pokrenula i unutardnevno tržište, učestvuje u MRC IBWT projektu povezivanja hrvatskog dan unapred tržišta preko hrvatsko-slovenačke granice na EU povezano tržište s završetkom projekta u Q2 2018. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.