Energetska efikasnost

Beogradske elektrane grade trigeneracijsko postrojenje

beogradske elektrane nacionalni stadion expo trigeneracija tender

Foto: Ministarstvo finansija

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Beogradske elektrane planira gradnju trigeneracijskog postrojenja koje bi energijom snabdevalo objekte u okviru Prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona obuhvata gradnju novog sportskog objekta i kompleksa Expo 2027. na 167 hektara u beogradskoj opštini Surčin.

Beogradske elektrane su raspisale javne nabavku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju trigeneracijskog postrojenja na području PPPPN Nacionalni fudbalski stadion.

Predmet projekta je izgradnja kompleksa toplotnog izvora „Surčinsko polje“ – kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje na području PPPPN-a za potrebe proizvodnje toplotne i rashladne energije, bazirane na prorodnom gasu kao osnovnom pogonskom energentu, navodi se u oglasu za javnu nabavku.

Kompleks toplotnog izvora „Surčinsko polje“ snabdevaće toplotnom i rashladnom energijom Nacionalni stadion i Expo centar

Potrebna toplotna energija je, kako se navodi, 15 MW za grejanje i 1.1 MW za pripremu tople potrošne vode, dok je potrebna rashladna energija 30 MW.

„Kompleks toplotnog izvora „Surčinsko polje“ je novoplanirano postrojenje za potrebe snabdevanja toplotnom i rashladnom energijom objekata Nacionalnog fudbalskog stadiona i Expo centra u Surčinu. U kompleksu treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije prevashodno za potrebe novoplaniranog Expo centra”, navodi se u dokumentaciji.

Za proizvodnja energije u kompleksu toplotnog izvora “Surčinsko polje” predviđena su četiri objekta: postrojenje za proizvodnju toplotne energije (kotlarnica sa kogenerativnim postrojenjem), postrojenje za proizvodjnju rashladne energije (kompresorsko rashladno postrojenje), prateći objekti i infrastruktura u kopleksu i međupogonski razvod cevovoda.

Beoelektrane traže i da projekat predvidi rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije

Proizvodnja toplotne i rashladne energije predviđena je u kogeneracijsko/trigeneracijskom postrojenju kojim treba da se obezbedi snabdevanje toplotnom i rashladnom energijom novoplaniranog Expo centra, kao i obezbeđivanje uslova za buduću faznu dogradnje proizvodnih kapaciteta za snabdevanje novih potrošača.

U svim varijantnama predvideti rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije za podmirivanje pikova potrošnje, navodi se u javnom pozivu.

Rok za podnošenje ponuda je 3. avgust.

Inače, trigeneracijska postrojenja su retkost  u Srbiji, a jedno od njih je krajem januara 2022. u pogon pustio Aerodrom Nikola Tesla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

5. jul 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

5. jul 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

5. jul 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

5. jul 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova