Životna sredina

Francuski Vinci modernizovao energetski sistem beogradskog aerodroma

aerodrom nikola tesla trigeneracija prirodni gas

Foto: Belgrade Airport

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Aerodrom Nikola Tesla pustio je u rad energetsko postrojenje snage 44 megavata (MW) za proizvodnju toplotne, električne i energije za hlađenje, koje će umesto teških goriva koristiti prirodni gas i tako smanjiti zagađenje životne sredine.

Kompanija Vinci Airports, koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla, saopštila je da energetsko postrojenje sa sistemom za trigeneraciju predstavlja još jedan važan korak u implementaciji ekološkog akcionog plana i dostizanja nultih neto emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Vinci Airports planira još projekata koji se odnose na održivo poslovanje, a u završnoj fazi je i realizacija izgradnje solarne elektrane snage 1 MW, dva nova postrojenja za preradu čvrstog otpada i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Povećan je i kapacitet proizvodnje toplotne energije za 25 odsto, čime se stvaraju uslovi za povećanje kapaciteta Aerodroma

Instaliranjem novog energetskog postrojenja ukupan kapacitet grejanja Aerodroma uvećan je 25 odsto, čime se ispunjavaju sve potrebe za toplotnom energijom ne samo postojećih, već i budućih potrošača, u skladu sa planiranim razvojem Aerodroma, naveo je Vinci Airports, i dodao da je karbonski otisak smanjen 25 odsto ili za 3.000 tona ugljen-dioksida.

Inače, u decembru 2020. firma Belgrade Airport, koja je operater Aerodroma Nikola Tesla, pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijama ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a Aerodrom je dobio sertifikat nivoa 1. Belgrade Airport je u vlasništvu kompanije Vinci Airports.

Modernizacija i rekonstrukcija Aerodroma predviđa ulaganja u ekološki održivo poslovanje

Fransoa Berizo, generalni direktor firme Belgrade Airport, operatera Aerodroma Nikola Tesla, izjavio je da novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, pored smanjenja uticaja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i lokalni kvalitet vazduha, pruža i veliku uštedu, kako za Aerodrom, tako i u pogledu korišćenja raspoloživih prirodnih resursa.

Obimni radovi na modernizaciji i rekonstrukciji aerodroma, predviđaju značajna ulaganja u ekološki održivo poslovanje, kako bi se dodatno smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisija štetnih gasova, vode i otpada, izjavio je Berizo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako ziveti odrzivije ekološke odluke koje prave razliku

Kako živeti održivije: ekološke odluke koje prave razliku

31. januar 2022. - Održiv način život nije samo dobar za životnu sredinu, već i za vaš novčanik i zdravlje. Male ekološke odluke mogu da naprave veliku razliku.

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

31. januar 2022. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

31. januar 2022. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

31. januar 2022. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr