Životna sredina

Francuski Vinci modernizovao energetski sistem beogradskog aerodroma

aerodrom nikola tesla trigeneracija prirodni gas

Foto: Belgrade Airport

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Aerodrom Nikola Tesla pustio je u rad energetsko postrojenje snage 44 megavata (MW) za proizvodnju toplotne, električne i energije za hlađenje, koje će umesto teških goriva koristiti prirodni gas i tako smanjiti zagađenje životne sredine.

Kompanija Vinci Airports, koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla, saopštila je da energetsko postrojenje sa sistemom za trigeneraciju predstavlja još jedan važan korak u implementaciji ekološkog akcionog plana i dostizanja nultih neto emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Vinci Airports planira još projekata koji se odnose na održivo poslovanje, a u završnoj fazi je i realizacija izgradnje solarne elektrane snage 1 MW, dva nova postrojenja za preradu čvrstog otpada i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Povećan je i kapacitet proizvodnje toplotne energije za 25 odsto, čime se stvaraju uslovi za povećanje kapaciteta Aerodroma

Instaliranjem novog energetskog postrojenja ukupan kapacitet grejanja Aerodroma uvećan je 25 odsto, čime se ispunjavaju sve potrebe za toplotnom energijom ne samo postojećih, već i budućih potrošača, u skladu sa planiranim razvojem Aerodroma, naveo je Vinci Airports, i dodao da je karbonski otisak smanjen 25 odsto ili za 3.000 tona ugljen-dioksida.

Inače, u decembru 2020. firma Belgrade Airport, koja je operater Aerodroma Nikola Tesla, pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijama ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a Aerodrom je dobio sertifikat nivoa 1. Belgrade Airport je u vlasništvu kompanije Vinci Airports.

Modernizacija i rekonstrukcija Aerodroma predviđa ulaganja u ekološki održivo poslovanje

Fransoa Berizo, generalni direktor firme Belgrade Airport, operatera Aerodroma Nikola Tesla, izjavio je da novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, pored smanjenja uticaja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i lokalni kvalitet vazduha, pruža i veliku uštedu, kako za Aerodrom, tako i u pogledu korišćenja raspoloživih prirodnih resursa.

Obimni radovi na modernizaciji i rekonstrukciji aerodroma, predviđaju značajna ulaganja u ekološki održivo poslovanje, kako bi se dodatno smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisija štetnih gasova, vode i otpada, izjavio je Berizo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

31. januar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

31. januar 2022. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

31. januar 2022. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

31. januar 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.