Električna energija

Bekteši: Severna Makedonija će ponuditi susedima da učestvuju u gradnji elektrane na gas i vodonik Negotino

severna makedonija negotino susedi bektesi

Foto: MInistarstvo ekonomije Severne Makedonije

Objavljeno

15.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija će ponuditi susednim zemljama da učestvuju u gradnji elektrane na gas i vodonik Negotino, najavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Ideja zajedničke gradnje elektrana u regionu nije nova. Bugarska je oktobru prošle godine saopštila da su Grčka, Severna Makedonija i Srbija više zainteresovane za dugoročne ugovore za snabdevanje iz novih reaktora koji su planirani u nuklearki Kozloduj nego za učešće u investiciji. Srbija je ranije najavila da je spremna da kupi udeo u nekoj od novih nuklearki u regionu, među kojima je i mađarska elektrana Pakš.

Severna Makedonija je pre nekoliko dana započela proces prebacivanja svojih termoelektrana u Bitolju i Negotinu sa uglja i mazuta na prirodni gas i vodonik. Vlada je zadužila državnu elektroprivredu Elektrani na Severna Makedonija (ESM) zadužena je da započne pregovore sa potencijalnim strateškim partnerom o gradnji elektrane Negotino, snage 800 MW, i elektrane Bitola snage 250-300 MW.

Regionalna elektrana Negotino omogućila bi povezivanje tržišta zemalja u regionu

Krešnik Bekteši je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da su pri kraju pripreme za početak gradnje gasovoda sa Grčkom koji će povećati kapacitet zemlje za uvoz prirodnog gasa, ali i omogućiti uvoz vodonika. U isto vreme je, kako je naveo, pokrenuta i procedura za gradnju dve gasno-vodonične elektrane.

Ministarstvo ekonomije je donelo odluku da dostavi pisma o zainteresovanosti našim susednim zemljama, jer smo predvideli gradnju elektrane velikog kapaciteta, gde bi bili uključeni susedi, posebno sa Zapadnog Balkana, rekao je Bekteši.

Takva saradnja bi, prema njegovim rečima, obezbedila regionalno balansiranje za elektroenergetski sistem Severne Makedonije, zatim bi omogućila spajanje tržišta u regionu kako bi država imala funkcionalniju berzu i ostvarila sigurnost i u pogledu snabdevanja električnom energijom.

Ako susedi ne budu pristali na saradnju, snaga elektrane biće smanjena

U REK Bitola gradiće se, kako je rekao, elektrana na lokaciji gde se sada nalazi termoelektrana Bitola, a u Negotinu će to biti potpuno nova elektrana.

Ako se komšije ne uključe u gradnju, onda će snaga postrojenja Negotino najverovatnije biti manja, u skladu sa potrebama države, istakao je Bekteši.

Model za gradnju biće, kako je dodao, javno-privatno partnerstvo između ESM-a i privatnog partnera koji ima iskustvo i tehnologiju da nova elektrana može da koristi i gas i vodonik.

Pri kraju pripreme za gradnju gasovoda sa Grčkom

Ne postoji tačna procena koliko bi koštala gradnja dve elektrane, ali sigurno je da zemlja ima mogućnost da izgradi elektranu u Bitolju, dok će se za elektranu u Negotinu tražiti učešće suseda, ponovio je Bekteši.

On je naveo da je 1. februar rok za prijavu na tender za gradnju gasovoda do Grčke i ima dosta zainteresovanih kompanija, i domaćih i stranih. Početak gradnje očekuje u martu sa rokom za završetak radova od 18 meseci, dodao je Bekteši.

To znači, kako je naaveo, da će zemlja obezbediti sigurnost snabdevanja i divezifikaciju jer neće zavisiti samo od ruskog gasa, kao snabdevača, i Bugarske, kao tranzitne zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji