OIE

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

saraorci solar avr powerchina

Foto: Print screen/AVR

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Posle manje od godinu dana od zvaničnog početka instalacije, u naselju Saraorci pored Smedereva, puštena je u rad solarna elektrana snage 9,9 MW, čime je izjednačen kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji.

Srbija nema velike solarne elektrane, a najveća koja je dosad priključena na mrežu je postrojenje DeLasol, kod Lapova, snage 9,9 MW. Obe elektrane priključene su na distributivnu mrežu.

Investiciju u fotonaponsku elektranu kod Smedereva sprovela je nemačka firma AVR Group, a radove je izvela kineska kompanija Power Construction Corporation of China (PowerChina), koja je na tržište Srbije ušla aprila prošle godine.

Investitori su saopštili da je završena prva faza radova čija ukupna snaga je 9.86 MW (11,8 MWp), dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5 MW (1,86 MWp). Proizvedena električna energija će se, kako se dodaje, u potpunosti prenositi u elektrodistributivnu mrežu.

U dugoj fazi izgradnje planiramo je izdavanje digitalnog tokena

Bojan Lazić, glavni inženjer AVR grupe, izjavio je da se očekuje godišnja proizvodnja elektrane od 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. On je nagalsio da je ovo prvi projekat u njihovom portfoliju koji ima 300 MW.

Lazić je za jun najavio početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu, snage od 9,95 MW a odmah potom i izgradnju druge faze solarne elektrane u Saraorcima.

„Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa“, istakao je Lazić.

Jan Laihui, generalni menadžer kompanije PowerChina Hubei, rekao je da će nastaviti da se pridržavaju koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije. To će, kako je dodao, uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

28. maj 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

28. maj 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

28. maj 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

28. maj 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici