OIE

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

saraorci solar avr powerchina

Foto: Print screen/AVR

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Posle manje od godinu dana od zvaničnog početka instalacije, u naselju Saraorci pored Smedereva, puštena je u rad solarna elektrana snage 9,9 MW, čime je izjednačen kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji.

Srbija nema velike solarne elektrane, a najveća koja je dosad priključena na mrežu je postrojenje DeLasol, kod Lapova, snage 9,9 MW. Obe elektrane priključene su na distributivnu mrežu.

Investiciju u fotonaponsku elektranu kod Smedereva sprovela je nemačka firma AVR Group, a radove je izvela kineska kompanija Power Construction Corporation of China (PowerChina), koja je na tržište Srbije ušla aprila prošle godine.

Investitori su saopštili da je završena prva faza radova čija ukupna snaga je 9.86 MW (11,8 MWp), dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5 MW (1,86 MWp). Proizvedena električna energija će se, kako se dodaje, u potpunosti prenositi u elektrodistributivnu mrežu.

U dugoj fazi izgradnje planiramo je izdavanje digitalnog tokena

Bojan Lazić, glavni inženjer AVR grupe, izjavio je da se očekuje godišnja proizvodnja elektrane od 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. On je nagalsio da je ovo prvi projekat u njihovom portfoliju koji ima 300 MW.

Lazić je za jun najavio početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu, snage od 9,95 MW a odmah potom i izgradnju druge faze solarne elektrane u Saraorcima.

„Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa“, istakao je Lazić.

Jan Laihui, generalni menadžer kompanije PowerChina Hubei, rekao je da će nastaviti da se pridržavaju koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije. To će, kako je dodao, uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

28. maj 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

28. maj 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

28. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

28. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu