OIE

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

saraorci solar avr powerchina

Foto: Print screen/AVR

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle manje od godinu dana od zvaničnog početka instalacije, u naselju Saraorci pored Smedereva, puštena je u rad solarna elektrana snage 9,9 MW, čime je izjednačen kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji.

Srbija nema velike solarne elektrane, a najveća koja je dosad priključena na mrežu je postrojenje DeLasol, kod Lapova, snage 9,9 MW. Obe elektrane priključene su na distributivnu mrežu.

Investiciju u fotonaponsku elektranu kod Smedereva sprovela je nemačka firma AVR Group, a radove je izvela kineska kompanija Power Construction Corporation of China (PowerChina), koja je na tržište Srbije ušla aprila prošle godine.

Investitori su saopštili da je završena prva faza radova čija ukupna snaga je 9.86 MW (11,8 MWp), dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5 MW (1,86 MWp). Proizvedena električna energija će se, kako se dodaje, u potpunosti prenositi u elektrodistributivnu mrežu.

U dugoj fazi izgradnje planiramo je izdavanje digitalnog tokena

Bojan Lazić, glavni inženjer AVR grupe, izjavio je da se očekuje godišnja proizvodnja elektrane od 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. On je nagalsio da je ovo prvi projekat u njihovom portfoliju koji ima 300 MW.

Lazić je za jun najavio početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu, snage od 9,95 MW a odmah potom i izgradnju druge faze solarne elektrane u Saraorcima.

„Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa“, istakao je Lazić.

Jan Laihui, generalni menadžer kompanije PowerChina Hubei, rekao je da će nastaviti da se pridržavaju koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije. To će, kako je dodao, uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

28. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

28. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

28. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

28. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'