OIE

PowerChina i AVR počeli gradnju solarne elektrane u Srbiji

solar srbija saraorci powerchina avr solar park djedovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Saraorcima kod Smedereva započela je gradnja solarne elektrane snage 9,95 MW.

Solarnu elektranu grade kineska kompanija PowerChina i nemačka AVR Solar Park, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Inače, PowerChina je u aprilu potpisala ugovor sa kompanijom CWP Europe o gradnji vetroparka Vetrozelena, što je bio ulazak ove kineske kompanije u sektor obnovljive energije u Srbiji.

Krajem prošle godine pojavile su se informacije u medijima da firma AVR Solar Park razvija projekat gradnje solarne elektrane kod sela Saraorci.

Srbija nema velike solarne elektrane, a investitori koji su početkom aprila puštili u rad postrojenje snage 9,9, nedaleko od Lapova, saopštili su da je to najveća fotonaponska elektrana u Srbiji.

Mandić: Elektrana će biti puštana u rad megavat, po megavat

Nova elektrana u Saraorcima proizvodiće električnu energiju koja će biti namenjena domaćem tržištu, pa će godišnja proizvodnja biti dovoljna za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava, saopštilo je Ministarstvo.

Izvršna partnerka firme AVR Solar Park Milica Mandić izjavila je za TV Nova da će projekat biti sproveden u fazama, a završetak prve se očekuje krajem oktobra. Puštaće se megavat, po megavat, dodala je ona.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je prisustvovala početku radova, podsetila je da je solarni potencijal Srbije veći  oko 30 odsto nego potencijal Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći solarnu energiju.

Đedović: Dosad je izgrađeno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW

Izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW, istakla je ona.

Đedović je istakla da je izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i donošenjem trogodišnjeg plana aukcija za tržišne premije napravljen predvidiv okvir za investitore, a građani se stimulišu da budu aktivni učesnici energetske tranzicije kroz subvencije koje se daju za mere energetske efikasnosti.

Za energetsku tranziciju odgovorni su svi – država, privreda i građani

Ministarka je početku radova prisustvovala zajedno sa Čen Bo, ambasadorkom Kine u Srbiji, i predstavnicima kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park.

„Takođe je veoma bitno da se širi svest građana o koristima koje donosi proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe, i da broj kupaca-proizvođača stalno raste. Trenutno ih je oko 1.800, a ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili iznosi 21 MW“, navela je Đedović.

Ministarka je naglasila da su za energetsku tranziciju odgovorni svi – država, privreda i građani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

18. jul 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

18. jul 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

18. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

18. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme