Životna sredina

Australijska vlada zbog papagaja ograničila rad vetroparka

vetroparkovi ptice papagaji narandzast stomak australija

Foto: Zoos Victoria

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetroparkovi mogu veoma negativno da utiču na ptice, od toga da im uništavaju staništa i teraju ih da se sele do ubijanja, ali vlade različitih država se različito ponašaju prema ovim posledicama. Nadležni u Australiji u slučaju projekta snage 900 megavata (MW) na ostrvcetu Robins pored ostrva Tasmanija nisu imale dilemu: dali su odobrenje za gradnju, ali samo ako u vreme migracije papagaja sa narandžastim stomakom ne bude radila.

Čitajući odluku Uprave za zaštitu životne sredine Tasmanije, mnogi su se odmah setili slučaja iz SAD, iz aprila ove godine, gde zaštita ptica izgleda nijie bila u prvom planu. Zbog toga je sud posle tužbi morao da kazni investitora jer su njegovi vetroparkovi tokom osam godina rada ubili najmanje 150 orlova. Investitoru je sud, takođe, naložio da zaustavlja elise kada je velika verovatnoća da će orlovi biti prisutni.

Razvoj obnovljive energije mora biti održiv da bi ostvario svoj puni smisao

U situaciji kada se očekuje velika ekspanzija gradnje vetroparkova, jer je to jedno od rešenja da se smanji korišćenje fosilnih goriva, nalaženje balansa sa zaštitom sredine biće od ključnog značaja jer razvoj obnovljive energije mora biti održiv da bi ostvario svoj puni smisao. Poslednje aukcije za vetroparkove u Evropi idu u ovom pravcu, pa više vrednuju zaštitu biodiverziteta od finansijskih ponuda investitora.

Elektrana sa 122 vetrogeneratora u Australiji nije još dobila sve potrebne dozvole, a moguće je da će se investitor i žaliti na odluku Uprave za zaštitu životne sredine Tasmanije.

Vest sa papagajima dolazi iz Australije, zemlje koja nije poznata kao veliki pobornik obnovljivih izvora energije, ali ne zbog zaštite životne sredine, već iz sasvim drugih razloga – dobrim delom jer je veliki proizvođač i izvoznik uglja.

Papagaji lete sa ostrva Robins na jug kontinentalne Australije da bi tamo proveli zimu

Australijska vlada ranije je proglasila papagaja narandžastog stomaka (Neophema chrysogaster) kritično ugroženim (sledeći stupanj ugroženosti je istrebljen u prirodi i istrebljen), pa je njegova zaštita jedan od uslova koji se mora ispuniti da bi se dobilo odobrenje za gradnju elektrane na vetar.

U izveštaju o proceni životne sredine Parka obnovljive energije na ostrvu Robins ‍Uprava za zaštitu životne sredine Tasmanije navodi se da su spremni da odobre ovu investiciju sve dok mogu da zaštite pomenutu vrstu papagaja.

Ukoliko nije drugačije odobreno u pisanoj formi od strane Uprave, svi vetrogenratori moraju biti ugašeni tokom perioda migracije papagaja – od 1. marta do 31. maja i od 15. septembra do 15. novembra, navodi se u dokumentu EPA, preneli su mediji.

Papagaji se gnezde na Tasmaniji, a zimu provode na južnim obalama kontinentalne Australije.

vetroparkovi ptice papagaji narandzast stomak australija
Foto: Zoos Victoria

ACEN Australia: potpuno neočekivano

Uslov za gradnju vetrparka investitori smatraju potpuno neočekivanim, ali još nisu doneli odluku šta će dalje uraditi.

Dejvid Polington, direktor firme ACEN AUstralia, izjavio je da je veoma uzbuđen što je projekat odobren, da je petomesečno gašenje tokom godine potpuno neočekivano, preneo je ABC News.

On je istakao da vetroparkovi nisu toliko unosan biznis da bi mogli da budu isplativi ako rade sa pola godine. To bi , kako je rekao, bilo problematično za njih, pa će kompanija morati da razmotri svoje opcije za dalje korake.

Inače, iako je najbolja mera da se spreči uticaj vetroparkova na ptice i slepe miševe to da se ne grade na onim lokacijama gde ima dosta ptica ili koje predstavljaju njihove stalne puteve kretanja, investitori koriste i druge mere da zaštite ptica, kao što su različite bolje ili zvučni signali.

Kazna za ubijanje 150 orlova je osam miliona dolara

Pomenuti slučaj iz SAD odnosi se na firmu ESI Energy, koja je ćerka firma jedne od najvećih kompanija u sektoru zelene energije u u ovoj zemlji – NextEra Energy. Ona je priznala krivicu na sudu, pa je morala da uplati kaznu osam miliona dolara, s tim da je kažnjena i uslovno na pet godina.

Firma se obavezala da investira 27 miliona dolara u zaštitu ptica u narednih pet godina, kao i da isključuje vetroturbine kada je velika verovatnoća da će orlovi tu leteti. A, ako se desi da orlovi ipak stradaju za svaku njihovu smrt ESI Energy će morati da plati 29.623 dolara.

Skoro svi orlovi ubijeni su udarcima elisa

NextEra ima sto vetroparkova u SAD i Kanadi, a proizvodi i struju iz solara i nuklearki, kao i prirodni gas, preneo je AP.

Sud je utvrdio da je kompanija prekršila Zakon o pticama selicama, a sve je počelo krivičnom prijavom zbog smrti devet orlova usled rada tri vetroelektrane u Vajomingu i Novom Meksiku. Ali, tu nije bio kraj, jer je kompanija priznala i stradanje orlova na lokacijama još 5o elektrana.

Skoro svi orlovi ubijeni su udarcima elisa, naveli su tužioci, i dodali da se leševi ne pronađu uvek, pa je broj verovatno veći od 150.

Kujava: sudari ptica sa elisama su neizbežne nesreće koje ne bi trebalo kriminalizovati

Predsednica kompanije NextEra Rebeka Kujava rekla je da su sudari ptica sa elisama neizbežne nesreće koje ne bi trebalo kriminalizovati.

Izgradnja bilo koje strukture, vožnja bilo kog vozila ili letenje bilo kojim avionom nosi sa sobom mogućnost da dođe do slučajnog sudara sa orlovima ili drugim pticama, dodala je Kujava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

28. decembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

28. decembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

28. decembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

28. decembar 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu