Energetska efikasnost

A1 Eco Rating mobilni telefoni sa produženom garancijom pomažu planeti

A1 Eco Rating mobilni delefoni sa produženom garancijom pomažu planeti

Foto: A1

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kvar, habanje, istek garancije, pojava novog modela na tržištu, glavni su razlozi zbog kojih mobilni telefoni ponekad ni dve godine ne budu u upotrebi. Ono o čemu se retko kad razmišlja jeste kakav uticaj tako kratko korišćenje telefona ima na planetu. Kompanija A1 Srbija kreirala je posebnu ponudu mobilnih telefona sa visokom Eco Rating ocenom i produženom garancijom od tri godine, kako bi smanjila ekološki otisak koji njihovo korišćenje ostavlja.

Mobilni telefoni imaju kraći životni vek od drugih uređaja. Ipak, oni ostavljaju veliki trag na životnu sredinu emisijama ugljen-dioksida, zbog korišćenja retkih materijala i potrošnje energije, a na kraju krajeva i činjenicom da ih velika većina završi na deponiji.

Na trajanje mobilnih telefona utiču proces proizvodnje i kvalitet baterije, ali i sam korisnik. Trenutno, mobilni telefoni traju dve do tri godine. Ukoliko bi njihovo korišćenje bilo duže, to bi kao direktnu posledicu imalo smanjuje emisija CO2 i doprinelo bi očuvanju životne sredine.

Duža upotreba telefona smanjuje emisije CO2 i doprinosi očuvanju životne sredine

Kompanija A1 je kreirala ponudu koja omogućava korisnicima da do kraja novembra odaberu neki od tri telefona sa višom Eco Rating ocenom uz tri godine garancije. „Odabirom uređaja koji je trajniji, smanjuje se verovatnoća da će prevremeno biti odbačen, a time i emisija gasova staklene bašte povezana sa proizvodnjom novih uređaja i količinom elektronskog otpada“, rekli su iz kompanije.

Šta je Eco Rating

Eco Rating služi za procenu uticaja celokupnog procesa proizvodnje, transporta, upotrebe i odlaganja mobilnih telefona na životnu sredinu.

Procena se vrši ocenjivanjem različitih ekoloških indikatora uređaja (npr. ugljeničnog otiska ili trošenja resursa) i kriterijuma efikasnosti materijala, što daje ukupan rezultat na skali od jedan do 100. Što je rezultat veći, performanse uređaja u pogledu održivosti su bolje.

Trajnost je samo jedan od aspekata u okviru životnog ciklusa uređaja koje Eco Rating uzima u obzir prilikom ocenjivanja telefona. Pored toga, pruža smernice u još četiri oblasti: mogućnosti popravke i recikliranja, klimatskoj efikasnosti i uštedi resursa.

„A1 je uvela Eco Rating sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza svoju tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone“, piše u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

2. avgust 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

2. avgust 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. avgust 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora