Električna energija

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Foto: Presidential Executive Office of Russia

Objavljeno

28.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu.

Republika Srpska i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) imaju veoma konkurentne cene električne energije s obzirom na ogromnu inflaciju u tom sektoru u Evropskoj uniji, smatra srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. On je na televiziji Happy izjavio da će time motivisati strane investitore da presele postrojenja u Republiku Srpsku.

Štaviše, ERS će bilo kojoj kompaniji koja zaposli više od stotinu ljudi ponuditi petogodišnje ugovore o otkupu električne energije za 80 evra po megavat-satu, naglasio je, uz tvrdnju da je za takav aranžman već zainteresovan jedan italijanski investitor. Republika Srpska proizvodi 35 odsto više električne energije nego što troši, navodi Dodik.

Predizborna obećanja

Dodik predvodi Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je na vlasti u Republici Srpskoj, a na izborima sledećeg meseca je kandidovan za predsednika tog entiteta. Ovu dužnost je već obavljao od 2010. do 2018. godine.

Dodik je, inače, pre toga izjavio da će u pomenutim petogodišnjim ugovorima cena električne energije za investitore iznositi 80 do 100 evra po megavat-satu, u zavisnosti od broja otvorenih radnih mesta.

Podrška iz Rusije

Takođe prošle nedelje, Dodik je otkrio da će Republika Srpska od ruske kompanije Comsar kupiti projekte termoelektrane na ugalj Ugljevik 3 i hidroelektrane Mrsovo. Po povratku iz Moskve, gde se sastao s predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je da Kremlj i Gazprom podržavaju plan za gasovod koji bi došao iz Srbije kao i izgradnju nekoliko elektrana na gas u Republici Srpskoj.

Između ostalog, Zarubezhneft želi da u svojoj rafineriji u Brodu izgradi takvo postrojenje, snage sto megavata, kazao je Dodik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji