Životna sredina

Rio Tinto dovozi mašinu za otvaranje rudarskog okna za litijum u Jadru, tvrde aktivistkinje

Rio Tinto masinu otvaranje rudarskog okna litijum Jadru aktivistkinje

Foto: Medija centar

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Predsednička kandidatkinja Biljana Stojković iz koalicije Moramo i Skupštine slobodne Srbije, Bojana Novaković iz inicijative Marš sa Drine i Marijana Petković iz Saveza ekoloških organizacija Srbije izjavile su da su saznale da je Rio Tinto kupio mašinu za otvaranje rudarskog okna za eksploataciju litijuma u Jadru i da ona treba da bude isporučena u aprilu.

Anonimni izvor aktivistkinja za zaštitu životne sredine je u telefonskom razgovoru s vanrednim profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem dobio informaciju da Rio Sava, Rio Tintova ćerka firma u Srbiji, doprema mašinu za otvaranje rudarskog okna u dolini Jadra.

Predsednička kandidatkinja Biljana Stojković iz koalicije Moramo i Skupštine slobodne Srbije, Bojana Novaković iz inicijative Marš sa Drine i Marijana Petković iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) su pustile audio snimak razgovora u kojem se, kako kažu, navodi da opremu treba da isporuče jedna austrijska i jedna nemačka kompanija. Osobu od koje su dobile snimak nisu imenovale, dodale su, radi njene bezbednosti.

Aktivistkinje su u emotivnom obraćanju na konferenciji za štampu naglasile da vlast u Srbiji i dalje podržava Rio Tinto iako je projekat u januaru zvanično obustavljen. Poručile su biračima da ne glasaju za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku jer da će inače posle izbora projekat da bude nastavljen.

Sutra još jedan snimak

Biljana Stojković je izjavila da je snimak razgovora od 26. marta, a da će sutra biti objavljen još jedan. Mašina bi trebalo da bude dopremljena u aprilu, navela je. Osoba na snimku za koju aktivistkinje tvrde da je Saša Stojadinović kazala je da je to „vrlo verovatno“.

„Ovo se ne bi dešavalo ukoliko država nije u dilu sa Rio Savom“, naglašava Biljana Stojković. Osoba sa snimka govori da će fakultet „verovatno pomagati“ da se dokumentacija za opremu uskladi s regulativom u Srbiji te da je fakultet potpisao ugovor o poverljivosti podataka.

Stojković: Svedočimo jednoj prevari građana, svih onih građana koji su protestovali na ulicama, koji su blokirali puteve upravo iz razloga zagađenja životne sredine, rudarenja po Srbiji koje je potpuno nekontrolisano

„Toliko o tome da je projekat Rio Tinto ukinut. Ne da nije ukinut, nego se projekat obavlja i dalje, sada van očiju javnosti. Ali imamo dokaze da se to radi, da su u to uključene državne institucije. Dakle, obmana je u pitanju. Građani su obmanuti. Cela priča je stavljena u kraj samo dok ne prođu ovi predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, a onda je namera da se sve nastavi kako je i bilo. Dakle, mi ovde svedočimo jednoj prevari građana, svih onih građana koji su protestovali na ulicama, koji su blokirali puteve upravo iz razloga zagađenja životne sredine, rudarenja po Srbiji koje je potpuno nekontrolisano“, rekla je Stojković.

Ona je pozvala birače da glasaju za bilo koga osim za Aleksandra Vučića i SNS. Biljana Stojković kaže da je mašina koja je u pitanju jako skupa i da može da probuši vertikalno okno prečnika 12 metara i dubine 150 metara.

Kampanja zasnovana na laži

„Kampanja vladajuće stranke je zasnovana na laži da je Rio Tinto otišao iz ove zemlje… Ako glasamo za vladajuću stranku, glasamo za izdaju, prodaju i kolonizaciju“, tvrdi Bojana Novaković. Ona je podsetila da za navedene radove nema pravnog osnova i da nema studije o uticaju na životnu sredinu.

Novaković je kasnije za Balkan Green Energy News izjavila da je, po svemu sudeći, posao naručen od nemačkih kompanija Thyssen Schachtbau (TS Gruppe) i DMT i dodala da je proizvođač postrojenja Herrenknecht, takođe iz Nemačke.

Rio Sava još otkupljuje zemljište, a šuma se masovno seče

Marijana Petković iz SEOS-a, stanovnica Gornjih Nedeljica, sela čija je teritorija najviše obuhvaćena projektom, izjavila je da aktivisti po plaćanjima poreza na promet znaju da Rio Sava tamo i dalje otkupljuje zemljište. Zaposlenima u katastru je rečeno da ne knjiže imovinu na kupca, nego da predmete zasad stavljaju sa strane, navela je.

Rudarski inspektor je dva puta u poslednje vreme dolazio u pratnji predstavnika kompanije, posvedočila je. Ukupno je otkupljeno 160 hektara od 254, koliko je potrebno, tvrdi Petković. Optužila je Rio Savu da ucenjuje preostale meštane i pritiska ih da prodaju zemlju i saopštila da je u toku masovna seča šume.

SEOS i meštani su tražili da se teren vrati u prethodno stanje i da se proceni šteta, ali odgovora nema

Na terenu je još uvek 528 bušotina i od curenja dolazi do nagrizanja betona oko njih kao i do uništavanja useva, dodala je Petković. Ona je naglasila da su aktivisti i aktivistkinje i lokalno stanovništvo zahtevali da se sve vrati u prethodno stanje, da se ponište sve lokacijske dozvole i proceni šteta i da se građevinsko zemljište vrati u status poljoprivrednog i šumskog, ali da nije bilo odgovora.

„Na terenu je potpuno druga priča u odnosu na ono što se govori na televiziji. Nijedan član gradske uprave, od gradonačelnika pa nadalje u Gradu Loznici, nije potpisao građansku inicijativu koja se zalaže za zabranu istraživanja iskopavanja litijuma i bora, što je nama takođe dovoljna potvrda da se oni drže ispod kamena“, izjavila je Petković.

Kreni-promeni treba još tri hiljade potpisa za inicijativu za zakonsku zabranu kopanja litijuma

Narodnu inicijativu, novitet u pravnom sistemu u Srbiji, pokrenula je kampanja Kreni-promeni. Njoj je potrebno 30.000 potpisa da bi obavezala Narodnu skupštinu da raspravlja o zakonskom predlogu da se u celoj zemlji zabrane istraživanja i iskopavanje litijuma i bora. Ta grupa je danas saopštila da ima još samo dva dana i da ju je već podržalo 27.000 građana.

Kreni-promeni je poveo neke od masovnih protesta u Srbiji protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu rude, zajedno sa SEOS-om i drugim organizacijama za zaštitu životne sredine.

„Verovali smo čvrsto, a mislim da su to građani pokazali na ulicama, da demokratija u Srbiji nije na prodaju, da vladavina prava nije na prodaju i da Srbija nije na prodaju“, rekao je prošle nedelje direktor kampanje Savo Manojlović na 13. sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora EU i civilnog društva Srbije u okviru Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC).

Treba pomenuti i da je Ministarstvo zaštite životne sredine još sredinom februara zvanično obustavilo proceduru odlučivanja o obimu i sadržini studije procene uticaja za Rio Tintov projekat Rio Tinto i to po zahtevu nosioca projekta, stoji u rešenju koje se nedavno pojavilo u javnosti. U odluci stoji da je prekid inicirala sama Rio Sava.

Komentara: (1)
Dragana / 30.03.2022.

Tragedija čeka Srbiju jer su je prodali oni koji su je se dočepali.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

29. mart 2022. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

29. mart 2022. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

29. mart 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

29. mart 2022. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave