OIE

Severna Makedonija zove na aukciju za podršku solarnim elektranama ukupne snage 80 MW

Severna Makedonija aukciju podrsku solarnim elektranama 80 MW

Franz W. from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je uputila javni poziv investitorima da učestvuju na nadmetanju za premije na cenu struje iz fotonaponskih postrojenja ukupnog instaliranog kapaciteta 80 megavata.

Vlasnici projekata solarnih elektrana na privatnom zemljištu ili na državnom zemljištu uz pravo korišćenja mogu da se prijave za predstojeću aukciju do 5. oktobra, za kada je zakazano otvaranje ponuda, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije. Odabrani učesnici će dobiti petnaestogodišnje ugovore za dodelu premija preko cena struje koju prodaju, stoji u objavi.

Ponude će se rangirati počevši od onih s najnižom fiksnom premijom. Elektronska aukcija će biti poslednja faza otvorenog postupka i održaće se posle evaluacije ponuda, a barem dve moraju da budu prihvatljive.

Obaranje iznosa obavezno

Najniži prihvatljivi iznos fiksne premije postaće početni iznos u e-aukciji, a da bi ona bila uspešna, mora biti data barem jedna niža ponuda, objašnjavaju u ministarstvu. Ponude učesnika koji barem jednom ne spuste iznos biće odbačene, dodaju.

Nadmetanje će se održati na makedonskom jeziku. Učesnici i učesnice imaju obavezu da obezbede garanciju od 50 evra po kilovatu planiranog instaliranog kapaciteta fotonaponskih elektrana.

Odbrojavanje do 2027. godine

Vlada ima ambicioznu zamisao da najkasnije 2027. zatvori termoelektrane na ugalj, a da ih zameni solarnim farmama, vetroparkovima i postrojenjima na gas. Premijer Zoran Zaev je prošle nedelje izjavio da će država zajedno sa Srbijom i Albanijom investirati u fotonaponsku elektranu od 700 megavata. Pogon te snage bi sada bio najveći u Evropi.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je u svom poslednjem statističkom izveštaju navela da je Severna Makedonija prošle godine gotovo učetvorostručila ukupni kapacitet solarnih elektrana na 94 megavata, iako nijedno veće postrojenje te vrste nije priključeno na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

4. avgust 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

4. avgust 2021. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

4. avgust 2021. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

4. avgust 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači