OIE

Severna Makedonija zove na aukciju za podršku solarnim elektranama ukupne snage 80 MW

Severna Makedonija aukciju podrsku solarnim elektranama 80 MW

Franz W. from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je uputila javni poziv investitorima da učestvuju na nadmetanju za premije na cenu struje iz fotonaponskih postrojenja ukupnog instaliranog kapaciteta 80 megavata.

Vlasnici projekata solarnih elektrana na privatnom zemljištu ili na državnom zemljištu uz pravo korišćenja mogu da se prijave za predstojeću aukciju do 5. oktobra, za kada je zakazano otvaranje ponuda, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije. Odabrani učesnici će dobiti petnaestogodišnje ugovore za dodelu premija preko cena struje koju prodaju, stoji u objavi.

Ponude će se rangirati počevši od onih s najnižom fiksnom premijom. Elektronska aukcija će biti poslednja faza otvorenog postupka i održaće se posle evaluacije ponuda, a barem dve moraju da budu prihvatljive.

Obaranje iznosa obavezno

Najniži prihvatljivi iznos fiksne premije postaće početni iznos u e-aukciji, a da bi ona bila uspešna, mora biti data barem jedna niža ponuda, objašnjavaju u ministarstvu. Ponude učesnika koji barem jednom ne spuste iznos biće odbačene, dodaju.

Nadmetanje će se održati na makedonskom jeziku. Učesnici i učesnice imaju obavezu da obezbede garanciju od 50 evra po kilovatu planiranog instaliranog kapaciteta fotonaponskih elektrana.

Odbrojavanje do 2027. godine

Vlada ima ambicioznu zamisao da najkasnije 2027. zatvori termoelektrane na ugalj, a da ih zameni solarnim farmama, vetroparkovima i postrojenjima na gas. Premijer Zoran Zaev je prošle nedelje izjavio da će država zajedno sa Srbijom i Albanijom investirati u fotonaponsku elektranu od 700 megavata. Pogon te snage bi sada bio najveći u Evropi.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je u svom poslednjem statističkom izveštaju navela da je Severna Makedonija prošle godine gotovo učetvorostručila ukupni kapacitet solarnih elektrana na 94 megavata, iako nijedno veće postrojenje te vrste nije priključeno na mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. avgust 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. avgust 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. avgust 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

4. avgust 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine