OIE

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Slika: Cornell Frühauf from Pixabay

Objavljeno

08.04.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kompanije su na strujnu mrežu prošle godine priključile 261 gigavat iz elektrana na obnovljive izvore ili 45,1 odsto više nego 2019, objavila je IRENA u svom godišnjem izveštaju. Turska je bila među šampionima u oblasti hidrocentrala i geotermalne energije. U Jugoistočnoj Evropi je zajedno s Kiprom i Severnom Makedonijom na vrhu liste po opštoj ekspanziji.

Ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa ostavila je duboke ožiljke širom planete, ali sektor energije iz obnovljivih izvora je nastavio da postavlja rekorde. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) saopštila je da je ukupni rast kapaciteta bio 10,3 odsto na skoro 2,8 teravata.

Rast je u apsolutnom smislu iznosio 261 gigavat, 45,1 odsto više nego 2019, i premašio je očekivanja. Impresivno je i što su solarne elektrane (uključujući one koje rade na koncentrovanu solarnu energiju ili CSP) i vetroelektrane zajedno činile 91 procenat novih instalacija.

Turska, Kipar premašili svetsku stopu rasta kapaciteta za zelenu struju

Turska je podigla svoj geotermalni kapacitet za 6,3 odsto na 1,61 gigavat. Njena ekspanzija je u apsolutnim brojkama bila najviša na svetu, gotovo sto megavata. Rast kapaciteta na obnovljive izvore je u Turskoj iznosio 10,8 odsto na 49,4 gigavata.

Kapacitet elektrana na obnovljive izvore u Rumuniji neznatno je smanjen prošle godine

Kipar je jedina zemlja u području koje prati Balkan Green Energy News sa rastom iz 2020. takođe iznad svetskog – 15,2 odsto na 371 megavat. Sledi Severna Makedonija, koja je dodala 10,1 odsto i završila godinu sa 827 megavata. Grčka je doživela skok od 9,5 odsto na 10,9 gigavata.

Albanija je postigla solidan rast, šest procenata, i stigla do 2,3 gigavata, a u Hrvatskoj je kapacitet za proizvodnju zelene struje podignut 5,1 odsto na 3,2 gigavata.

Rumunija je završila na dnu tabele, jer je njen kapacitet smanjen, doduše zanemarljivo, na 11,1 gigavat. Kosovo* je ostalo na 139 megavata. U ostalim zemljama Jugoistočne Evrope zabeležen je jako slab rast.

U svetu se najviše širi kapacitet solarnih elektrana uključujući CSP

Više od 80 odsto novog kapaciteta za proizvodnju struje napaja se iz obnovljivih izvora, stoji u godišnjem izveštaju. IRENA je, bez obzira na to, ponovila da investicije moraju da se ubrzaju da bi bili postignuti klimatski ciljevi.

Solarne elektrane su osvarile najveću ekspanziju od svih tehnologija, 22 odsto na 714 gigavata, a slede vetroelektrane, s porastom od 18 procenata na 733 gigavata.

Hidroelektrane, ne računajući one koje su isključivo reverzibilne, i dalje imaju najveći udeo. On je stigao do 1,21 teravata, ali uz godišnje povećanje od skromnih 1,7 odsto. Turska je na tom polju imala najviše uspeha u Jugoistočnoj Evropi, jer joj je kapacitet proširen sa 2,5 gigavata, po čemu na svetu zaostaje jedino za Kinom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.