OIE

Wpd će izgraditi vetropark vredan 500 miliona evra u Severnoj Makedoniji

Wpd vetropark 500 miliona evra Severnoj Makedoniji

Slika: Wpd Adria

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd je predala dokumentaciju za strateško partnerstvo za izgradnju vetroelektrane od 400 megavata, otkrio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Po njegovim rečima, investicija je vredna 500 miliona evra.

Ubrzo nakon što je najavio da je Vlada Severne Makedonije pred sklapanjem sporazuma s jednim nemačkim investitorom, premijer Zoran Zaev je rekao za TV Klan da će vetropark na potezu od Kumanova preko Starog Nagoričana do Krive Palanke podići wpd.

Postrojenje treba da ima snagu 400 megavata i koštaće 500 miliona evra, izjavio je. Zaev je ponovio da je kompanija predala dokumentaciju o strateškoj investiciji.

Prvi strateški investitor

Premijer je ranije rekao da su pregovori završeni i izrazio očekivanje da će predlog Zakona o strateškim investicijama uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Projekat je zamišljen bez vladinih podsticaja

„Pozitivno je to što ovde za nas nema obaveze ni za fidin tarife niti premije“, izjavio je o planu za vetroelektranu na severoistoku zemlje dok je predstavljao sedmogodišnji investicioni plan vrednosti 8,2 milijarde evra.

Pomenuti pravni okvir bi trebalo da omogući wpd-u da potpisivanjem ugovora za vetropark prvi u Severnoj Makedoniji dobije status strateškog investitora.

Planovi za ekspanziju na Balkanu

Nemačka kompanija posluje u regionu kroz svoju firmu ćerku wpd Adria. Poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. jun 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

2. jun 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. jun 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. jun 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar