Električna energija

3 najčitanije objave u decembru

Foto: BGEN

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspeha 10 najčitanijih objava u 2018. godini, Balkan Green Energy News uvodi pregled najčitanijih tekstova u prethodnom mesecu. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom.

A evo koje su objave privukle najviše pažnje čitalaca na srpskom.

Mesto broj 1 – U autorskom tekstu za naš portal, Pippa Gallop iz Bankwatch razmatra fid-in tarife u kontekstu kontroverznog hidroenergetskog buma u regionu

Jedan od glavnih faktora koji pokreću kontroverzni hidroenergetski bum na Zapadnom Balkanu je dostupnost fid-in tarifa, koje pružaju investitorima gotovo siguran višegodišnji prihod. Cilj ove mere je bilo podsticanje razvoja obnovljivih izvora energije, ali je većina zemalja podržala značajno više hidroenergije od energije vetra i sunca do sada.

To je rezultiralo ozbiljnom štetom po životnu sredinu– pogotovo u odnosu na skromnu količinu proizvedene električne energije – dok su dosad netaknute reke kao što su Ugar, Sana (u Bosni i Hercegovini), Jošanica, Vlasina (u Srbiji) Brajčinska i Tresonečka (u Makedoniji) oštećene i još mnogo reka je ugroženo, piše Pippa Gallop.

Produžavanjem važenja fid-in tarifa rizikujemo okretanje javnosti protiv obnovljive energije

Mesto broj 2 – 10 najčitanijih objava na portalu Balkan Green Energy News u 2018.

10 najčitanijih objava u 2018. godini bio je ujedno i naš najčitaniji tekst na srpskoj verziji portala u decembru.

Posebno nam je drago što su se među najčitanijima našli i naši partneri i druge organizacije sa kojima sarađujemo na promociji održivog razvoja.

10 najčitanijih objava na portalu Balkan Green Energy News u 2018.

Mesto broj 3 – EPCG planira tender za rekonstrukciju 5 MHE

Da li zbog kontroverze u vezi sa malim hidroelektranama (MHE) ili zbog poslovnog interesa kompanija zainteresovanih za učešće u tenderu, tek 3. najčitaniji tekst u decembru tiče se plana Elektroprivrede Crne Gore da raspiše tender za rekonstrukciju 5 MHE (čija proizvodnja inače ne spada u cenovnu politiku fid-in tarifa).

Elektroprivreda Crne Gore planira tender za rekonstrukciju 5 MHE

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković